Ez véletlen? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )
Valamilyen filmben láttam, hogy a Stonehenge kő körei méretarányosan ráillenek a naprendszerünkre. Nem igazán akartam elhinni, úgyhogy leszedtem egy képet a követ elrendezéséről, meg egyet a bolygókéról, természetesen mindkettőt méretarányosan. Kivágtam a stonehenge-et majd ráillesztettem a naprendszer képére, és valóban egyeznek a körök, sőt olyan módon, hogy a kisebb kövek bolygóknak felelnek meg, a nagyobbak pedig az aszteroidaövezetnek. Mindez véletlen vagy direkt épült így? Ha direkt hogy lehettek ennyire pontos ismereteik a kőkorben? Íme a kép:
Aha persze, véletlen, mint a földi élet keletkezése...
A régiek tudtak valamit, de hogy honnan,arra lehet, hogy nem jövünk rá már soha.
2.!
Feltöltenél egy ugyan-ilyen képet csak méretarányosan, és kitennéd a linket?
2. vagyok.
Nem kell komplett Naprendszer modellt mutatnom, hogy bebizonyítsam, az általad szemléltetett hibás:
A Szaturnusz távolsága a Naptól 10Cse, míg az Uránuszé 30Cse. (Ez gyengébbek kedvéért azt jelenti, hogy az Uránusz 3* olyan távol van a Naptól, mint a Szaturnusz. Nos az általad szemléltetett ábrán max 1,25* akkora a távolság. Ha utánanézel a neten, rájöhetsz, hogy nem található méretarányos modell a Naprendszerről, mivel az egész annyira ritka, hogy nem lenne értelme. Íme, hogy a Föld legközelebbi szomszédja is mekkora távolságra van tőle: [link]
Ezt nem vagyok köteles elfogadni és feldolgozni.
Első találatból idézet:
Mini Naprendszer
A Naprendszer viszonylagos méreteinek áttekintéséhez a legjobb módszer az, ha egy erősen kicsinyített modellt képzelünk el. Kicsinyítsük képzeletben ötmilliárdod részére a Naprendszert. Ez azt jelenti, hogy a modell 20 centimétere 1000000 kilométerrel lesz egyenlő a világban.
Ebben a modellben a Nap akkora lesz mint egy futball labda, nagyjából 30 cm átmérőjű gömb. A Föld akkorának tűnik mint egy borsszem, s mintegy 30 méterre kering a mini-Nap körül.
A Föld pályáján belül kering a Vénusz és a Merkúr, amelyek közül az első ugyancsak borsszem méretű, míg az utóbbi csak akkora mint egy mustármag. E két kis golyóbis 12 illetve 21 méterre kering a futball labdától. A Mars amely nem sokkal nagyobb a Merkúrnál, majdnem 50 méterre kering a modellbeli Naptól.
A legnagyobb bolygó, a Jupiter akkorának tűnik mint egy golflabda (kb. 3 cm átmérőjű), és jó 150 méterre helyezkedik el a futball labdától. A Szaturnusz akkora mint egy jókora cseresznye, híres gyűrűjével 300 méterre van a Naptól. A megtermett borsószemhez hasonló Uránusz és Neptunusz 600 illetve 900 méterre keringenek a középponttól.
Végül a Plútó (amely már csak kisbolygó) ugyancsak mustármag méretű 1,2 kilométerre esik a Naptól. Ne feledkezzünk meg a kisbolygókról sem, amelyekből sok ezernyi kering a Mars és a Jupiter pályája között, mint megannyi porszem. A Hold amely egy újabb mustármagocska, csupán fél arasznyi sugarú pályán kering a Föld körül.
Amikor erre a modellre, a központi labda körül aránytalanul nagy távolságokban keringő piciny golyócskákra tekintünk, önkéntelenül is felmerül bennünk a gondolat, milyen üres is a bolygórendszer. Ezek a távolságok tényleg óriásiak, de a Nap és más csillagok közöttiek még sokkal hatalmasabbak. Ha a modellünkön fel akarjuk tüntetni a legközelebbi fényes csillagot (amely egyébként az Alfa Centauri kettőscsillag, és a Proxima Centauri vörös törpe csillag), az körülbelül 8000 km távolságban lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!