Amennyiben az emberiség kénytelen lenne teljes sötétségben élni, mintha egy barlang legmélyén laknának, de társadalmi rendszerünket valami folytán képesek lennénk megőrizni, mi történne a szemünkkel hosszútávon, evolúciós folyamatokat tekintve?
jaj! elnézést a helyesírási hibákért! csak most olvastam vissza, meg le is írtam, hogy nem fog az agyam, fáradt vagyok.
ma 12:58 voltam.
"Igen de az evolúció véletlenszerű mutációk folyamata, nem? Innentől kezdve meg annak sincs nagy jelentősége, hogy van e vagy sem, mert előnyt nem jelenteni a mai társadalmi rendszerben, ahol a természetes kiválasztódás amúgy sem érvényesül."
Ha mindenki a barlangba kerülne, akkor a látásra semmilyen szelekciós nyomás sem hatna, mert senki sem látna. Semmi előnyt sem jelentene, ha látnál, de az sem, ha nem.
Nyilván mutációk folymatosan történnek, időnként születnek vak vagy gyengén látó kisgyerekek, akik akárhogy is nézzük, hátrányba kerülnek az életben, mert nem tudnak olvasni, számítógépezni, stb. A barlangban viszont semmi hátrányuk sem lenne, éppen úgy szaporodnának, mint a többiek.
Mivel a szelekciós nyomás tartja a legtöbb génünket működőképes állapotban, ha lekerül róla a szelekciós nyomás, előbb-utóbb felhalmozódnának azok a mutációk, amik tönkretennék a látást és nem szelektálódnának ki, mert nem jelentenének hátrányt. Úgyhogy nagyon sok nemzedék alatt egyszerűen elszaporodnának a vakok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!