Mi a magyarázat arra, hogy a Hold Föld felőli felszíne is kráterekkel borított, miközben ez mindig is a Föld felé nézett?
Ha valami az űrben repül, akkor a Hold felé közeledve nem feltétlenül egyenes úton halad hanem szépen ívelt pályán fog közeledni a Hold felé. Aztán, ha valami a Föld felől érkezik a Holdra az is majdnem merőlegesen csapódhat be. Harmadrészt ha nem merőlegesen csapódik be akkor is közel kör alakú lesz a kráter (igaz ez erősen sebességfüggő)...
És úgy tudom, hogy nem a kezdetektől kötött a Hold tengelykörüli forgása.
Igazából tehát semmi nem indokolja, hogy az innenső felén lényegesen kevesebb kráter legyen.
maci
Köszönöm a választ!
Kerestem volna neten is erre magyarázatot, de nem igen találtam.
Én még annyit hozzátennék, hogy a Hold kráterei nem ma keletkeztek, csak légkör hiányában jobban megmaradnak.
A Földet is hasonló mennyiségű becsapódás érhette, csak azoknak egy részük el sem éri a felszínt a légkör miatt, másrészt meg az errózió eltünteti a nyomaikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!