Mi az a fenotípus és a genotípus?
Genotípusnak nevezik az egyed által hordozott géneket (alléleket).
Fenotípusnak pedig a genotípus által meghatározott külső tulajdonságokat.
Igen, a fenotípus jelenik meg a külsőben. A genotípus az azt mutatja, hogy egy adott gén milyen alléljait hordozza.
A fenotípus pedig külsőleg látható tulajdonság, amit a genotípus határoz meg.
Pl. mondjuk hajszínt meghatározó génnek legyen két allélja: szőke és barna, amelyek közül a barna a domináns.
Ha vkinek van egy barna és egy szőke allélja, az a genotípusa.
Az pedig, hogy emiatt barna lesz a hajszíne (mivel az a domináns), az a fenotípusa.
(A hajszínt csak példának írtam, egyébként nem így öröklődik).
Azért nem ennyire egyszerű a helyzet, a fenotípus más és más lehet ugyanolyan genotípusra. Tehát a fenotípust a genetika+a környezet (véletlenek) határozzák meg.
Nem annyira éles a határ, hogy mit nevezhetünk fenotípusnak úgy vettem észre, pl ha valaki a génjei alapján szőke hajú lenne, de befesti a haját vörösre, már az is akár számíthat vörös haj fenotípusnak. Vagy ha valaki a génjei alapján hajlamos az agresszióra, de nagyon jó nevelést kapott és ezért szelíd.
Meg ottvan az ujjlenyomat, ami mindenkinek más, és azt sem a gének határozzák meg, hogy hogy fog kinézni az ujjlenyomatod.
ujjlenyomatot nem a gének határozzák meg haneeem.. de.
aztán lehet hogy nem, kifejthetnéd. :)
de hát valahol annak is kódolva kell lennie, nem alakulhat csak úgy nabumm lesz majd valamilyen.
úgy értem, pl. a klónomnak is ugyan ilyen ujjlenyomata kell hogy legyen, és ez hogy lehet? hogy közös a genetikai örökségünk, jobban mondva 100%-ig megegyező.
"úgy értem, pl. a klónomnak is ugyan ilyen ujjlenyomata kell hogy legyen"
nem ugyanolyan lenne az ujjlenyomata. a génjeidben kódolva vannak fontos információk arról, hogy hogyan épüljön fel a tested. Lehet túl távoli példa, de a hópelyhek is mind ugyanazon szabályok alapján épülnek fel, mégis mennyire különbözőek lehetnek végül.
az angol wiki a kagylókat hozza példának, persze nem klónok ezek, de szinte azonos a genetikai állományuk. mégis milyen változatosak. [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!