Alumínium és tömény salétromsav reakciója során mi keletkezik?
Figyelt kérdés
2011. nov. 1. 17:23
1/7 anonim válasza:
attól függ, hogy az alumínium meg van-e fosztva az oxidrétegétől
2/7 A kérdező kommentje:
csak sima reakció:
Al + cc. HNO3
igazából az érdekel h az al.nitr. mellett hidrogén fejlődik-e
2011. nov. 1. 18:22
3/7 anonim válasza:
Igen fejlődik hidrogén is. De hogy ne legyen ennyire egyszerű, már az első válaszoló is pedzette, hogy az alumínium tisztaságától függ a reakció végbemenetele. Pl. én folyékony rakéta hajtóanyagokat tároló alakulatnál katonáskodtam és alumínium tartályokban tároltuk a tömény salétromsavat.Semmi reakció! Igaz, az alumíniumnak ilyen célra igen jó minőségűnek kellett lennie(min.99,95 %)
4/7 anonim válasza:
Javítsatok ki ha tévedek, de sztem a tömény salétromsav mint oxosav, nem Hidrogéngáz fejlődése mellett oldja az alumíniumot, hanem Alumínium-nitrát, Nitrogén-diioxid és víz képződése közben.
5/7 anonim válasza:
Higított salétromsav így oldja az alumíniumot:
Aluminium reacts with dilute nitric acid to give aluminium nitrate and hydrogen gas.
aluminium + nitric acid —> aluminium nitrate + hydrogen
2Al(s) + 6HNO3 (aq) —> 2Al(NO3)3 (aq) + 3H2(g)
Viszont a tömény salétromsav az alumíniumot, vasat és a krómot passziválja (nem oldja).
6/7 anonim válasza:
sztem is passsziválja a tömény de beírom keresőbe és egy csomó helyen ezt írja:
2Al + 8HNO3 = 2Al(NO3)2 + 4NO2 + 4H2O.
7/7 anonim válasza:
Megegyezhetünk abban, hogy a hőmérséklet, a sav koncentrációja és az alumínium minősége dönthet arról hogy passiváció vagy reakció következik be. Jó volna, ha találnánk olyan forrást, ahol mindezt figyelembe vették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!