A passzív transzportról, pórustranszportól és az átoldódásról van néhány kérdésem. Segítenél?
1. Passzív transzport egyenlő a diffúzióval?
2. Pórustranszporttal a kisebb, poláris részecskék tud vándorolni? Vagy csak simán a kolloidnál kisebb részecskék (nem feltétlenül polárisak)?
3. Az átoldódás esetén azt hogy kell elképzelni, hogy a membrán egyik oldalán beoldódnak, majd a másik oldalán kioldódnak? Gyakorlatilag a membrán részecskéi közé mennek a kolloidnál nagyobb apoláris részecskék, és úgy jutnak be?
Köszönöm!
Jézusom ezek milyen fogalmak...
Hol tanuljátok ilyen nevekkel a transzport típusokat?:D
1. Minden olyan transzport passzív transzport, ami a sejt részéről nem igényel energiabefektetést.
1. Nem. A passzív transzportba minden beletartozik, ami a sejt részéről nem igényel energiabefektetést. A diffúzió csak az egyik típusa, azon kívül még van másik is.
2. Pórustranszporttal több minden is tud vándorolni. Leggyakrabban ionok, de van pl. olyan pórus is, amin keresztül víz áramlik.
3. Igen, kb. úgy kell elképzelni. Azok az anyagok jutnak át "átoldódással", amik zsírban oldódnak. Pl. szteroidok.
Köszönöm, kedves utolsó válaszoló! :)
Még 3 kérdés, ami a válaszaid következtében merült fel bennem:
- A pórustranszporttal apoláris részecskék is "utazhatnak"?
- Az átoldódásban van szerepe a lizoszomáknak? Vagy az nem ide tartozik? (Bocs, ha ez hülye kérdés.)
- Passzív transzportnak számít az ózmózis is? Ha igen, akkor ez a másik? Vagy ezen a kettőn kívül van még másmilyen passzív transzport is?
Próbáltam ám neten is utánanézni, de folyton vagy számomra túl bonyolult egyetemi szintű anyagokat találok, vagy olyanokat, amikben nem találok választ a kérdésemre. :$
Egyébként előbb nem vettem észre, hogy jött még egy válasz, úgyhogy bocs, hogy csak most reagálok.
Nah jó, szerintem az lesz a legjobb, ha kompletten elmagyarázom (vagyis megpróbálom), mert így már én is csak belekavarodok:D
Főleg, hogy ez a "pórus" kifejezés most elgondolkodtatott. Én nem ilyen nevekkel, nem ilyen felosztásban tanultam, így kicsit most összezavarodtam hogy nálad melyik melyiket is jelenti.
Tehát alapvetően van aktív és passzív transzport.
A passzív transzport a sejt részéről nem igényel energiabefektetést, de emiatt csak az elektrokémiai vagy koncentráció gradiensnek megfelelően mehetnek az anyagok.
A passzív transzport típusai:
1. Diffúzió, amelynek három típusa van:
a. szabad diffúzió: Ehhez nem kell semmilyen transzporter fehérje, a kis molekulájú, apoláros, hidrofób anyagok simán átmennek a membránon, mintha az ott se lenne. Ilyen pl. az oxigén vagy a szén-dioxid.
b. facilitált diffúzió: Ehhez szükséges egy, a membránban található fehérje, amit karriernek nevezünk. Az ilyen fehérjék úgy működnek, hogy a membrán egyik felén megkötik az anyagot, amit szállítanak, aztán megváltozik a konformációjuk, és a membrán másik oldalán elengedik.
Az istenért se találok most normális képet, de úgy képzeld el, mintha a fehérje egy kis zsebet alkotna, aminek a szája a membrán egyik oldala felé néz. Ott beleül a szállítandó anyag, majd a kis zsebecske megfordul. Így most már a membrán másol oldala felé néz a zseb, ahol a szállított anyag kiszáll:)
c. ioncsatornák: Ezeket úgy kell elképzelni, mint egy membránon átérő csatornát. Van benne egy kis zár, ami különböző stimulusokra (pl. feszültségváltozásra vagy vmilyen anyag hozzákötődésére) kinyílik, és az ionok szépen átmennek rajta.
2. Ozmózis
Az aktív transzport pedig a sejt részéről energiát igényel, de így a koncentráció vagy elektrokémiai gradienssel ellentétesen tudnak vándorolni az anyagok.
Ehhez minden esetben karrier molekula szükséges.
A lizoszóma az más, az egy sejtszervecske, amiben enzimek vannak. Nincs köze a transzporthoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!