Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért áll a matematika közel...

Miért áll a matematika közel a zenéhez?

Figyelt kérdés

Sokszor hangoztatják a fenti állítást és sokszor felhozzák példának, hogy sok matematikus jó zenész is egyben. (Mellesleg fordítva ritkább.)

Lehet valami a dologban de vajon mi a magyarázat?

2009. máj. 3. 03:40
 1/9 anonim ***** válasza:
76%
Én ezt nem sokszor hallottam még...inkább a nyelvek és a zene között szoktak párhuzamot vonni. A zenének azonban van egy fajta rendszere, szabályos ismétlődésekkel és gondolom, hogy ez a logikával függhet össze.
2009. máj. 3. 04:11
 2/9 anonim ***** válasza:
65%

Sose hallottam erről.

Matekból világ életemben bukásra álltam, többször meg is buktam, pótvizsgáztam is.

Ének-zenéből mindig 4-5 voltam.

Most is értek a zenéhez és énekelek. A zene az életem.

Viszont a jelenlegi párom matematikus :DD fogalmam sincs hogy fogtam ki magamnak és mitől tökéletes a kapcsolatunk, amikor én gyűlölöm a matematikát és 1esnél jobb jegyem sosem volt belőle.

2009. máj. 3. 07:04
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
2009. máj. 3. 07:48
 4/9 anonim válasza:
100%
Erről még nem hallottam, de talán arra lehet következtetni, hogy a zenében is fontos a számolás, hiszen vannak ütemek (pl.: négy negyed, két negyed hat nyolcad, nyolc tizenhatod...stb), szünetek, hangok( negyed, fél..)A hangszeres játéknál,és az éneklésnél is figyelni kell, hiszen nem mindegy meddig "húzol" el egy hangot. Én erre gondoltam. Például én csapnivaló matekos voltam, zenében pedig jó.Van hallásom, de a zongoránál már kiderült, hogy az nem elég, mindíg küszködtem az ütemekkel!!(nem számoltam, és vagy késtem, vagy előbb léptem be!)
2009. máj. 3. 17:20
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan az előző hozzászólónak van igaza. Az állítás mindenképpen helyes. Ha jó matekos vagy, akkor könnyebben megérted a kottát (nem az általános meg középiskolás ének-zene kottákra gondolok, hanem a valódi zenészek igen bonyolult kottáira). Persze kell ismerni a jelrendszert is hozzá, mi a szünet jele, ütemmutató, előjegyzés, stb. Tehát fejszámolás, memória, kombinációs készség a fogásokhoz. Én mondjuk 8 évig zenéltem, zenekarban is, ment is, de nem vagyok viszont kiváló matekos (műszaki egyetemen tanulok, és itt érzem hogy egy igazi matematikustól nagyon messze vagyok). Azért a zenészek védelmben hozzátenném, hogy attólmég hogy valaki jó matekos, lehet csapnivaló füle, és lehet hogy semmi érzéke nincs a zenéhez.. Azért a mateknak is sok ága van, azt hogy te felírod bármiylen függvény Fourier-sorát még nem jelenti azt hogy leülsz és 1-2 óra alatt megtanulsz zongorázni.. közel sem!
2009. máj. 3. 20:53
 6/9 anonim ***** válasza:
Sok olyan ember van aki matematikával foglalkozott és mellette jó zenész is volt, csak hogy egy párat elítsek, Boris Vian, aki matematikus végzettségű volt, és egy jazz zenekarban zenélt és mellette még könyveket is írt (a könyvei tették híressé), vagy Zsoldos Péter aki szintén matematikus volt, majd ezt követően végezte el a zeneakadémiát (és ő is írt pár könyvet). Szerintem mindenképpen van összefüggés a matematikai logika és a zenei tehettség között, csak nem tudom hogy miért. Talám az agynak ugyanazon részeit kell használni mindkettőhöz. Ha elolvasod Czeizel Endre Sors és tehetség című könyvét abban ír ilyesmiről.
2009. máj. 7. 19:02
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Én arra gondolok, hogy elvont dolog mindkettő. Nem a hasznos matematikát szeretik a zenészek, hanem olyasmit, ami (algebra, azt hiszem) ami betükből áll, és valami mások számára nem észrevehető elvont összefüggéseket fejez ki. A zene is ilyen. Elvont összefüggések, távol a valóságtól. Én szeretem mindkettőt, művelem is, de csak hobby szinten.
2009. máj. 8. 23:58
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Én zenész vagyok, dobos, és biztosan állíthatom, hogy a zene leírva nagyon hasonlít a logaritmusokhoz. A mért időhöz viszonyítva vannak ritmusaink, (a hangok elhelyezkedése egymáshoz képest az időben), periódusaink...

A zene igazából, a szív hangjainak, és az agy logikájának násza...:)

2009. máj. 9. 17:04
 9/9 anonim ***** válasza:
Én is szeretem mindkettőt. Szerintem a zene is matek, csak több annál. A zenész átéli dinamikusan a matekot, míg a matematikus csak vizsgálja azt. Ez sztem ugyanolyan, mint a csillagász és az űrhajós közti párhuzam. Az egyik vizsgálja a csillagokat a földön, számolgat, míg a másik saját bőrén érzi ugyanazt. És a csillagász sokkal inkább érezhet késztetést az űrutazáshoz, mint egy űrhajós, hogy számításokat végezzen el csillagászként. Ugyanígy igaz sztem az is, hogy egy jó matekos jó eséllyel jó zenész is, de fordítva kevésbé következtethető.
2009. máj. 20. 01:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!