Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez lehetséges? (blablabla)

Ez lehetséges? (blablabla)

Figyelt kérdés

Hallottam még régen egy történetet, miszerint valamikor leesett egy meteor a földre és egy kis kavics maradt meg belőle, amit meg is találtak. Állítólag valami pici fekete kő volt, de olyan nagy sűrűséggel, hogy akkora volt a tömege, hogy nem bírták megemelni. Daruval szállították el.

Nem nagyon tudom elhinni, de azért mégis érdekelne, hátha más is hallott róla, vagy hogy egyáltalán ez elméletben lehetséges-e.

2011. okt. 15. 10:43
 1/7 anonim ***** válasza:
Aligha.
2011. okt. 15. 11:07
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Számoljunk.

Legyen a kavics mondjuk kb. focilabda méretű, azaz kb 4 dm3.

Darut tonnás mennyiségekhez hívnak, az alatt egy egyszerűbb gép is megteszi, legyen hát 1 tonna, azaz 1000 kg.

Ennek sűrűsége 250 kg/dm3 volna, tízszerese a ma a Földön ismert legsűrűbb anyagnak.

Értelemszerűen, ha becslésünkben az adatokat megváltoztatjuk, és a kis kavics tényleg kis öklömnyi kavics (0,4 dm3), esetleg ujjbegyni, akkor ez felmegy 2500-10000 kg/dm3-re, ami iszonyat irreális. Viszont ha 1000 kiló helyett csak 150-200 kiló (tehát egy-két ember nem bírja megemelni), és mondjuk focilabda helyett felmosó vödör (kb 10 dm3), akkor reális értéket kapunk, de a hír szenzéció értéke lecsökken.

2011. okt. 15. 11:55
 3/7 anonim ***** válasza:
90%

Ezt az elméletet egy wikipédiás utánanézéssel, hasonló alapon, ahogy az előző tette, ellenőrizhetted volna.

Ilyen sűrűségű anyag nem létezik. Se a Földön, se máshol. A periódusos rendszert ismerjük. Jó, a végén vannak elemek, amiket nem, de azok mind rendkívül gyorsan széteső, instabil elemek már, ebből biztos nem áll az aszteroida. Az ismert elemeket pedig magad is megtekintheted, milyen sűrűek. És abból kiindulva, hogy a létező legsűrűbb anyag sem lehet ilyen irreálisan nehéz, könnyedén rájöhetsz, hogy ez a hír hápog :)

2011. okt. 15. 12:35
 4/7 dellfil ***** válasza:

Én régen egy Galaktika antológiában olvastam egy novellát. A kérdező egy az egyben leírja a novella tartalmát. Sajnos sem a novella címére, sem írójára nem emlékezem. De még a Galaktika számára sem.

De mikor a kérdést olvastam erős dejavu érzésem támadt. :)

Igen, sci-fiben lehetséges. Amúgy nem.

Ne keverjük össze azzal a ténnyel, hogy valóban, bizonyos körülmények között, tényleg létezik az anyag extrém sűrűségű állapota is. Például a fehér törpe csillagokban. Ott egy liternyi anyag száz tonna nagyságrendű is lehet. Mindez semmi a neutron csillagok anyagsűrűsége mellett. ott az egy literes térfogatban billió tonnás anyagsűrűség is lehet. :D

De. Nem valószínű, sőt lehetetlen, hogy valamilyen módon akár egy kavics méretű darab is elszabaduljon az ilyen égitestekről, és idekóricáljon a Földre "meteor" alakjában. (Amúgy is: ha elszabadulna - tegyük fel - nem tartaná meg azt az extrém sűrűségét, mert kiszabadulna a sűrűséget létrehozó nagy gravitáció hatása alól.)

Tehát szerintem "elméletben" sem lehetséges, viszont elgondolható. Megírta egy sci-fi író, és passz. Valószínű ezt hallottad, olvastad, stb... :)

dellfil

2011. okt. 15. 14:55
 5/7 anonim ***** válasza:
Amiről az előző hozzászóló írt, az a fekete lyukakban van, ca. egy kávéskanálnyi anyag (ez egy kavicsméret) ca. 20 tonna, ami tényleg teherautónyi méret, csak az iszonyatos nagy sűrűsége miatt azonnal elkezdene süllyedni, és talán a föld középpontjáig meg sem állna...
2011. okt. 15. 15:49
 6/7 anonim ***** válasza:

"Ilyen sűrűségű anyag nem létezik. Se a Földön, se máshol."

De igen. Máshol létezik.

2011. okt. 15. 22:08
 7/7 dellfil ***** válasza:

A 15:49-esnek. Meg mindenkinek, aki nincs tisztában azzal, hogy milyen hátborzongatóan nagy mértékben összesűríthető az anyag:

[link]

Nos valóban, ilyen anyagból bármekkora darabka is ha ide kerülne a Föld felszínére, belezuhanna a középpontjába. Persze jó pármillió "pendli" után. (Átzuhanok, vissza, átzuhanok, vissza,... stb, mire nagy nehezen megállapodna a középpontban. :DDD)

De nem tudom, hogy stabilan megtartaná-e tulajdonságait a "neutronium". Mármint szilárdságát, sűrűségét stb., ha "kivennénk" a neutroncsillagból. :DDD

dellfil

2011. okt. 15. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!