Szerintetek is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a természettudományos tárgyak tanítására?
Azon gondolkodtam, hogy miért van ma Magyarországon manapság ennyi buta,hiszékeny, befolyásolható, önző ember. És arra gondoltam, többek között talán az is egy ok lehet, hogy az általános- illetve a középiskolákban a természettudományos tárgyak (fizika, kémia, biológia) oktatásásának színvonala a béka s*gge alatt van. Manapság is csak azt hallom mindenhonnan, hogy mennyire fontos az, hogy egy egy magyar ember tisztában legyen a történelmével és az irodalommal. A suliban is folyton ezt nyomják. Ezzel nem is lenne gond, de azt miért nem tartják legalább ennyire fontosnak, hogy az ember tisztában legyen a környezetével, az életet befolyásoló fizikai illetve kémiai tényezőkkel, és egyáltalán magával az élettel?
Az oktatás színvonala ezen tantárgyak terén katasztrófa, ezt tapasztalatból is tudom, mivel idén végzek a gimiben. Rengeteg száraz elmélet, dögunalmas órák, semmi kísérlet. Ráadásul az évek folyamán nem egyszer vettek fel olyan tanárokat, akik egy értelmi fogyatékos szintjén álltak (tizedikben a szerves kémiát például olyan tanár tanította, ki még egy banális feladatot is alig bírt levezetni). Bennem is csak az tartotta a lelket, hogy néha elmentem egyetemekre laborgyakorlatokra, vagy a neten/könyvesboltokban találtam olyan anyagokat(videókat, előadásokat, könyveket), amelyek élvezetesebbé tudták tenni a tanulást.
De tényleg, miért van ez? Lehet, hogy direkt építették ennyire le az oktatásnak ezt a szegmensét? Bár... nem mintha a többi folyan kimagasló lenne. De tényleg. Ezekkel a táryakkal együtt a szkeptikus gondolkodásra is meg lehetne tanítani a diákokat, ami szerintem nagyon hiányzik egy átlag magyar gondolkodásmódjából. Ezért tudják őket olyan könnyen átverni akár az orvosi rendelőkben, akár a politikai dolgokban, vagy egyáltalán bármiben. Egy példa: egyik ismerősöm végigdühöngte a gimit, hogy mi a francért kell neki biológiát, kémiát, fizikát tanulnia, ő úgyis jogásznak akar menni. Már csak tüntetőleg sem tanulta soha normálisan ezeket a tárgyakat. Erre a múltkor beszéltem vele, épp beteg volt, és mondta, hogy már két hete mennyire sz@rul van, az orvos azt mondta, valami vírusos fertőzése van, és hiába szedi az antibiotikumot, nem használ semmit. Amikor mondtam neki, hogy sürgősen váltson orvost, ugyanis (mint ahogy azt tanultuk már 8.ban is), az antibiotikum nem használ vírusos fertőzésnél. Erre csak annyit mondott, hogy hülye vagyok, az orvos csak tudja, hogy mit mire ír fel. És nap mint nap lehet ilyeneket hallani. Annyira elszomorító. Az emberek mindent elhisznek, amit mondanak nekik, egyszerűen nem képesek gondolkodni, olyanok mint a birkák. Annyira ironikus, hogy miközben a tudomány és a technika hatalmas léptekben fejlődik, eközben az átlagember szintjén meg kezd kialakulni egy újabb sötét középkor.
19/L
Teljes mértékben igazad van kedves kérdező!
Amúgy meg ne törődj az "inkább tanuld meg a történelmet" kórussal. Találva érzik magukat, és a reál tudományokban járatlanságuk felett érzett büszkeségüket sértette a mondanivalód.
Egyébként meg jól látod, a tudatlanság egyenlő a kiszolgáltatottsággal. Nem azt mondom, hogy a jártas embert nem lehet átverni, hogy a hatalom nem tud basáskodni felette, de azt igen hogy nehezebb megvezetni.
A történelem. Mi az amit tanítanak? Események sora, némely összefüggésük tükrében. Az eseményeket személyekhez kötik. Ötven-száz-ezer emberhez? Akkori vezető személyiségekhez. Mit és hogyan cselekedtek az adott kor uralkodói. Ha a "köznépből" valakinek a neve fennmaradt, annak eléggé fontos cselekedetet kellett véghezvinnie, hogy az utókor emlékezzen rá.
Rendben van, bizonyos szint felett a történelem tudomány. Egyátalán nem nézem le a történészeket, hiszen hasznos, és nagyon érdekes tanulságos dolgokkal foglalkoznak. Azon a szinten már bele lehet szimatolni az adott kor levegőjébe. (Ami persze lehet nagyon büdös is... :D)
Az iskolákban tanított történelem... nos akit érdekel úgyis beleássa magát.
Észre kellene venni, hogy a "sötét középkor" babonákkal teli légköre nem sokban különbözik a mostani kor (" modern kor"?) egyre inkább babonákkal telítődő légkörétől. Csak most másfajta babonák terjednek. És sokkal több mint akkor. Gépi segédlet is van hozzá. Lásd internet. Az hogy a tudatlanság cifra köntösbe öltözik (egyre inkább) ne tévesszen meg. A mostani "átlag" halandó sem látja jobban a világot mint bármely történelmi kor gyermeke. Csak egyszerűen sokkal több "információ morzsához" jut hozzá. Nagyobb a moslék áradat. Akkor csurrant cseppent, (a hülyeség) most zúdul. Győzd kimazsolázni a kis igazság magvakat.
Toljál ki az "először a történelmet kell megtanulni" dumátorokkal. Tanuld meg jobban mint ők! Nem lesz nehéz, ne aggódj. :DDD
dellfil
Dellfil! Én írtam az első választ, illetve az összes történelmet szorgalmazót. Sem azt nem írtam, hogy *először* kéne megtanulni a történelmet, sem azt, hogy *inkább*. Azt írtam, hogy a történelmet *is*. Arra próbáltam ösztökélni a kérdezőt, hogy ne csak a természettudományokkal legyen igényes a tudásával szemben, hanem a történelemmel (és minden mással) úgyszintén. Teljesen igaz, hogy középiskolában az ember úgy tanulja a történelmet, ahogyan le van írva a könyvben: tényeket egymás után, összefüggések nélkül, szárazon, a tankönyvírók gyakran elavult frázisait szó szerint átvéve, bemagolva. (Ezt a "sötét középkor" dumát nagyon nyomták egyébként a kommunizmus alatt!) Majd ha leérettségiztek, látni fogjátok (remélem, én is csak akkor eszméltem rá), hogy használható tudást a középiskolában nem nagyon lehet szerezni semmiből, esetleg matekból. De minden más, a humán és reál tárgyak ismerete messze van attól, amit a tananyagban megtaláltok, annyi alapján egyszerűen nem lehet dolgokat megérteni. Így aztán nem is az a mérce (szerintem), hogy az ember mennyit tanul, megtanulja-e "jól" az anyagot, vagy sem. Középiskolás szinte persze, el lehet sütni ilyen "sötét középkor" beszólásokat, mert benne van a tankönyvben is, de ha netán beszélgetésbe elegyedtek olvasottabb emberekkel, akkor nem árt az óvatosság.
Amúgy doktorandusz vagyok egy természettudományban, ahol elég sokat kell számolni.
igazából a törit tényleg nem nagyon szeretem.
Azért nem, mert nagyon instabil lábakon áll a dolog. Értem ezalatt, hogy ahány történész, annyi féle elmélet mindenre. Pédául véletlenül két különböző IV.-es törikönyvet sikerült beszereznem, de van, amikor a neten keresek adatokat. És vicc, hogy sok dologról mindkét történész teljesen máshogy vélekedik, és akkor még ott vannak a neten fellelhető okosságok is.
Például Horthy-t az egyik könyv tök pozitív, a másik meg negatív "szereplőnek" állítja be. Talán mondanom sem kell, hogy rövid utánanézés után arra jutottam - persze nem biztos -, hogy az egyik szerzőnek politikailag inkább balra, míg a másiknak jobbra húz a szíve. Most akkor kinek hidjek? Mindkét könyv hivatalosan elfogadott tankönyv. Szóval a mindenkori politika eléggé befolyásolhatja a történelem oktatását, az elfogadott tényeket. De lehet, hogy ez csak az én véleményem.
Amúgy igazad van, akármennyire is unom a történelmet, igyekszem magam szinten tartani, nem akarok szakbarbár lenni:)
4. vagyok :) különben a 3. válaszolóval mi két külön személy vagyunk, csak a százalékunk ugyanannyi. Én is kémia faktos vagyok (mellette matekra járok), de azért nálunk sokkal jobb a helyzet szerencsére, mint alapórán. De nem esik nehezemre elhinni, hogy ez a legtöbb helyen nincs így. Hallottam csúnya dolgokat már erről, én eleve úgy mentem faktra kémiából (még ha erős is a fakt), hogy bevállaltam, hogy nagyrészt magamnak fogok tanulni (a faktos anyag mellett pluszba), nem alapozok mindent a faktra.
A történelem meg tényleg olyan, hogy mondjuk 30 éve még marhára nem ezeket tanulták, mint ma. Nyilván ennek oka a kormány. Én szeretem különben a történelmet, mint hobbi, nagyon érdekes tud lenni, de szerintem ezzel továbbtanulni nem éri meg annyira. A jelenkor (1914-től) történelmével meg egy a gond, hogy nagyon összefügg már a politikával, amit sokan nem bírnak (köztük én sem).
De egyszerűen túlságosan ki lettek hangsúlyozva a humán tantárgyak. Nem állítom, hogy bármi gond lenne velük, de egyszerűen -ahogy írtad- a humán tantárgyak nem tanítják meg az embert gondolkodni. Sokszor a logika teljes hiányát látom a humánosoknál, illetve mióta én matek faktos vagyok, azóta belémnevelődött a precízség, pontosság, és ennek köszönhetően egy töriesszét vagy egy magyar fogalmazást is sokkal könnyebben írok meg.
Töriből meg tényleg meg kell tanulni azt, amit az érettségin elvárnak, és elfogadnak válaszként :). De később szerintem az lenne fontosabb, hogy saját szemléletmódja alakuljon ki az embernek a történelemmel kapcsolatban is. Ne feltétlenül fogadjon el valamit csak azért, mert a tankönyvben jelenleg az áll elfogadott elméletként, hanem az illető döntse el, hogy ő melyik verziót érzi helyesnek.
"A történelem meg tényleg olyan, hogy mondjuk 30 éve még marhára nem ezeket tanulták, mint ma."
És bármilyen hihetetlen 30 év múlva ismét mást fognak tanítani, mert 30 év alatt sok dolog megváltozhat.
"Nyilván ennek oka a kormány."
Gondolom itt politikai rendszert akartál írni, mert nem a kormány az oka.
"Én szeretem különben a történelmet, mint hobbi, nagyon érdekes tud lenni, de szerintem ezzel továbbtanulni nem éri meg annyira."
Hogy mennyire éri meg továbbtanulni vele, azt nem tudom, de hogy fontos a történelem ismerete az biztos.
"A jelenkor (1914-től) történelmével meg egy a gond, hogy nagyon összefügg már a politikával, amit sokan nem bírnak (köztük én sem)."
A történelem mindig összefüggött a politikával, mert a ma politikája a holnap történelme. Ezért (lenne) fontos a történelem ismerete, hogy az elkövetett hibákból tanuljunk, és azokat többet ne ismételjük meg.
Az kérdés első mondata:
"...buta,hiszékeny, befolyásolható, önző ember..."
Ez tényleg ennyire csak a természettudományok függvénye lenne?
Kedves Kérdező!
Én úgy látom, hogy a természettudományokhoz szokott gondolataid nem nagyon engedik tolerálni az emberi dolgok többszempontúságait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!