Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Anatómiából nem értek valamit....

Anatómiából nem értek valamit. (izmok)?

Figyelt kérdés

Szóval meg kellene tanulni az izmok működését, de nem értem, hogy ami az atlaszban van, az most micsoda.

Pl. a M. pectoralis majornál azt írja működésre, hogy a vállízületben: adductio (leginkább a kar emelésekor), befelé rotálás, a pars clavivularis: antevertal.

A vállövön: süllyesztés, anteversio, támasztott kar és fixált vállövnél emeli az első bordát.

Most itt a vállízületes résznél az izom mozgását írja le, a vállövnél meg azt, hogy "mit csinál" az izom?

Mert nem értem, hogy mi az az adductio, amikor a kar emelésénél írja. Viszont ha az izom mozgását írná le, akkor mi az a befelé rotálás? Tud egy izom befelé rotálni?

Jaj, bocsi, ha nagyon értetlenkedek és hülyeségeket írtam, köszönöm a segítségét.

2011. szept. 28. 07:49
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

befelé rotálja a kart.

az addukció, rotáció és anteversio nem az izom mozgására vonatkozó fogalmak, hanem az ízületre vonatkoznak.

az addukció a testhez való közelítést jelenti, azaz ha felemelt helyzetben van a karod, akkor segít a visszahúzásban, befelé rotál, azaz mintegy befelé tekeri a kart a pars clavicularisa pedig a test elé húzza a kart.

a vállövet süllyeszti, előre húzza és ha ki vagy támasztva hátra emeli az első bordákat, ezért légzési segédizom.

tehát ha ilyet olvasol az mindig az izület mozgása, hiszen egy izom tevékenysége ot nyer értelmet hogy mi mozgat és hogyan.

2011. szept. 28. 10:49
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A leírt rész az izom összehúzódásakor létrejövő mozgásokat írja le. Nekem mindig segített, ha elképzeltem egy csontvázat, amin egy gumiszalag van az izom eredése és tapadása között kifeszítve, majd az elkezd rövidülni. Így mindig jobban megértettem, hogy milyen mozgás játszódik le az izom összehúzódásakor.

A m. pectoralisról:

- a vállízületben (art. glenohumeralis) a kar testhez közelítését (adductio) végzi, legkifejezettebben 90 fokos (azaz vízszintesen megemelt) helyzetből indítva (ekkor a kart lefelé, a test felé húzza), illetve a humerus berotációját okozza (a tapadási helye - tuberculum minus humeri - a test felé fordul;

- a vállövben (aminek a mozgásai nem különülnek el a váll mozgásaitól, mert vállízületet mozgató izmok a lapockához, vagy a kulcscsonthoz is kapcsolódnak) a m. pectoralis major kulcscsonthoz tapadó része (pars clavicularis) a kulcscsontot és ezzel a vállövet is előrefelé és lefelé húzza (süllyesztés és anteversio), amikor pedig a kar támaszkodik, azaz rögzített helyzetben van 8tehát nem tud mozogni) az első bordát emeli.

2011. szept. 28. 11:03
 3/3 A kérdező kommentje:
Jaaaj, köszönöm mindkettőtöknek, most már minden tiszta! :)
2011. szept. 28. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!