Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kellene ezeket integrál...

Hogyan kellene ezeket integrálnom?

Figyelt kérdés

Heló!

Most kezdem tanulni az integrálást és megakadtam pár feladaton.

1: cos(2x)/cos^2(x) dx

2: 1/{sin^2(x)*cos^2(x)} dx

Az átalakításokkal lesz baj sztem. Próbáltam sokféle azonosságot, de nem ment. Nem tudom kihozni azt ami megoldásként szerepel.

Nem tudná leírni nekem valaki a megoldás menetét?

Előre is köszönöm!

2011. szept. 23. 19:13
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Elvileg nem kell helyettesíteni sem. Simán visszavezethető alap integrálokra.
2011. szept. 23. 19:16
 2/11 PótPápuaPuapó ***** válasza:

Nem vagyok éppen a toppon (ilyen álmatlan este),meg régen tanulta, szóval lehet, hogy nahgy baromgás jön:

az elsőnél cos2x-et át lehet írni cos^2 (x) - sin^2 (x)-re.

tehát utána cos^2 (x)-szel leosztva: 1-tangens^2 (x)-et kell integrálni. Ezt ugye lehet tagonként integrálni.:

1 integrálja x szerint=x,

-tg^2(x) integrálja x szerint, kapásból nem tudom, de tg^2(x)= szinusznéhyzet (x) /cosinusnégyzet (x). Mivel sinusznégyzet(x)= 1-cosinusnégyzet (x), ezért tangensnégyzet (x) = 1/cosinusnégyzet (x) - 1. A minusz 1 integrálja -X, de mivel a tangensnégyzet előt is van egy minusz, ezért plusz lesz. Marad az 1/ cosnégyzet (x) integrálása. Ez azt hiszem alapintegrál. A primitív fuggvénye valamilyen hiberbolikus függvény, de már nem emlékszem. Ha tudod az 1/cosnégyzet (x)-et integrálni, vagy holnap délelőtt rájövök, akkor nyer ügy.

De mire ez a sietség? Még csak szeptember van, messze vannak még a zéhák :-)

2011. szept. 24. 00:31
 3/11 A kérdező kommentje:
Hát még 3 hét. Ismerve a tanárt ennyi kelleni fog... :D
2011. szept. 24. 12:56
 4/11 A kérdező kommentje:
Ja és köszi. Megnézem így mik jönnek ki pontosan.
2011. szept. 24. 12:57
 5/11 PótPápuaPuapó ***** válasza:

1/cos^2 (x)-et tudod hogy kell integrálni? Sajnos nincs nálam a gyakorló füzetem, de úgy emlékszem, hogy lehetett.

De az addig jó, hogy cos(2x)/cos^2(x)= ={cos^2(x)-sin^2(x)}/cos^2(x)= 1-sin^2(x)/cos^2(x)=

=1-{1-cos^2(x)}/cos^2(x)= 2-1/cos^2(x).

Ezt pedig tagonként lehet integrálni. Első tagból lesz 2x, a másodikból nem tudom.

(Van egy jó kis könyv az integrálszámításról: Bárczi Barnabás Integrálszámítás címmel (Bolyai könyvsorozat)

2011. szept. 24. 13:16
 6/11 A kérdező kommentje:

Igen így már kijött. 1/cos^2(x) alapintegrál. = tg(x)+C

Magam is így kezdtem el csak elírtam a dolgot. Fáradt voltam már este én is :D

A könyvet majd megkeresem könyvtárban köszi még1X a segítséget.

Második példára nincs ötleted?

2011. szept. 24. 13:46
 7/11 PótPápuaPuapó ***** válasza:

2. példára egy ötlet:

sin (2x)= 2*sin(x)*cos(x)

tehát

sin^2 (2x)= 4*sin^2(x)*cos^2(x).

Tehát a 2. átalakítva {1/4}*1/[sin^2(2x)]

az 1/4-et ki lehet hozni az integráljel elé.

Marad sin^2 (2x) reciproka.

Szerintem azt már lehet hasonlóan integrálni, mint a cos^2 (x)-et.

Egyébként milyen könyvből tanulsz, hova jársz?

2011. szept. 24. 15:32
 8/11 A kérdező kommentje:

Na a másodikat így csináltam meg, de a tk-ba a megoldás: -2ctg(2x)+C Nekem pedig tg(x)-ctg(x)+C Lehet hogy ugyanaz a kettő? Hogyan lehetne ezt ellenőrizni?

A megoldásom, hátha azzal van a baj:

dx/(sin^2x*cos^2x)= ezután a számlálóba beírtam 1et a dx-et a végére hagytam ilyet remélem lehet. Aztán 1 helyére beírtam egy azonosságot. Tehát:

(sin^2(x)+cos^2(x))/(sin^2(x)*cos^2(x))dx = sin^2(x)/(sin^2(x)*cos^2(x))+cos^2(x)/(sin^2(x)*cos^2(x)) dx egyszerűsítések után: 1/cos^2(x)+1/sin^2(x) dx ami egyenlő tg(x)- ctg(x)+C

Remélem érthetően írtam le.

2011. szept. 24. 15:45
 9/11 A kérdező kommentje:

Egy itteni példatárat használok. Meg kivettem egy könyvet múltkor, (Szentelekiné Dr. Páles Ilona-analízis példatár) abba még nem néztem bele.

Pécsre járok, építőmérnöki szakra.

Megpróbálom a te ötleteddel is.

2011. szept. 24. 15:51
 10/11 A kérdező kommentje:

Úgy néz ki a szerzők is hasonlóan gondolkodtak mint te.

De az én megoldásomnak is jónak kell lennie. Legalábbis remélem.

Az a baj ezzel az integrálással, hogy sok úton lehet csinálni és a végeredmények látszólag nagyon eltérőek tudnak lenni a hülye +C miatt :D

2011. szept. 24. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!