Megegyezik a tömegük?
Ha jól tudom 1 mól tömeggel jellemezzük az alap elemeket, pl. O2 16 g, H 1g stb. Na szóval a CH4 molekula tömege így C+4*H= 12+4*1=16g
Arra már sajnos nem emlékszem (3. éve nem kémiáztam már :( előre sry ha nem voltam nagy segítség), de szerintem 1mól az 6*10^23 számú atomot tartalmaz. Na most ez 5atomos molekula, akkor sejtésem szerint (ami szerintem téves de van időm és próbálok segíteni :D) 1,5*10^23 molekula található 1 mól CH4-ben, vagyis 1 CH4 molekula tömege ami 16gramm messze kevesebb, mint 1.5*10^23 darabé.
21:07-es messziről emlékszik valamire, amit régen tanult, de ami így kijött összességében, az ... khmm... az nem sok.
1 mol valami azt jelenti, hogy 6·10^23 darab abból a valamiből. Tehát 1 mol C az 6·10^23 darab szénatom, 1 mol H₂O az 6·10^23 darab vízmolekula, stb.
Azért pont annyi, mert okos emberek kiszámolták, hogy ha ennyi darab szénatomot kiválasztunk (egy szénatom protonjai meg neutronjai számának az összege 12), akkor annak a széndarabnak a tömege pont 12g lesz. Ez jó közelítéssel minden anyagra igaz, hogy 1 mol abból az anyagból olyan tömegű, mint az atomjai protonjainak meg neutronjainak az összege.
Ez csak közelítés, mert a természetben előforduló elemeknek többféle izotópja is van, amikben más és más a neutronok száma. Így ha tényleg megmérünk 6·10^23 darabot belőlük, valamilyen átlagot kapunk tömegnek az előfordulásuk arányában, ami grammban tipikusan nem lesz egész szám. (Más oka is van, hogy nem lesz egész szám, de ezt hagyjuk most.)
Ezek szerint 1 mol CH₄ tömege az 1 mol C és 4 mol H tömegének összege (a kémikusok inkább 2 mol H₂-t szeretnek írni, de az ugyanannyi). Vagyis 12g (ez a szén) plusz 4g (ez meg a 4 hidrogén), összesen 16g az 1 mol CH₄ tömege.
Egy darab CH₄ tömege tehát 16/(6·10^23) gramm.
Az izotópoknak meg nézz utána mondjuk azon a linken, amit rudolf.th írt.
Radioaktivitás: az atommag nem stabilis, külső hatás nélkül elbomlik és radioaktiv sugárzás közben más atommaggá alakul.
3 fajtája van :
-az alfa-sugárzás:
-a béta-sugárzás
-és a gamma-sugárzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!