Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Akkor a levegő súlya megegyezi...

Akkor a levegő súlya megegyezik a légnyomással?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy akkor a levegő súlya megegyezik a légnyomással?

Mert p=F/A, F az erő, ami lehet mg....

(egyszer volt már hasonló kérdés, de írtak oda ilyet is, olyat is....)

Köszi előre is a válaszokat, viszont kérem csak az írjon aki ért hozzá, és biztos benne.....

2011. febr. 12. 12:09
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem, a súly az erő.
2011. febr. 12. 12:28
 2/7 A kérdező kommentje:
De akkor ha 1m^2-en a nyomás egyenlő a levegő súlyával, nem? Mert 1-el osztok és m^2 SI.
2011. febr. 12. 12:30
 3/7 anonim ***** válasza:

Igen, amennyiben a gyorsulás egyanlő a sebességgel, az pedig a megtett úttal, feszültség az áramerősséggel, teljesítmény a munkával, stb.

Tehát nem!

2011. febr. 12. 12:36
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.
2011. febr. 12. 12:39
 5/7 A kérdező kommentje:

Bár én itt a konkrét számértékre gondoltam, nem arra, hogy akkor a nyomás ua mint a súlyerő... Úgysem lehet?

(Elnézést a hülyeségért, de nem értem még)

2011. febr. 12. 12:55
 6/7 anonim ***** válasza:

Én meg a szarvasbogarak nemi életére.

Három kalap szar nem azonos három szar kalappal. Akkor sem ha 3=3.

2011. febr. 12. 13:28
 7/7 Silber ***** válasza:

Akkor tegyük tisztába a dolgokat...

Mi a nyomás? Egységnyi felületre ható nyomóerő (p=F/A).

Mi a súly? Az adott rendszer tömegének és a gravitációs gyorsulásnak a szorzata (m*g). Gondolkodhatunk szabdon. Tegyük fel, hogy van egy tartályunk, amiben van 200000 Pa nyomás. Ha ezt kilőjjük a világűrbe, akkor a nyomása ugyanúgy megmarad 200000 Pa-nak, viszont súlytalan lesz (mivel a g erő gyakorlatilag 0-nak vehető).

A két képlet között kapcsolatot lehet teremteni az adott közel sűrűségével, innen megkapható a p=Ró*g*h képlettel az adott helyen a nyomás.

h a közeg magassága, g a gravitációs gyorsulás, Ró pedig értelemszerűen a közeg sűrűsége. Példa:

Mekkora a nyomás egy 10 méter mély medence alján (ha felette vákuum van)?

p=?

Ró=1000 kg/m^3

g=9,81 m/s^2

h=10m

p=Ró*g*h=1000*9,81*10=98100 Pa. Ha azt akarod tudni, hogy ami medencébe lemerülsz a valóságban annak mekkora a nyomása, akkor még hozzá kell adni a légköri nyomást is (101325 Pa).

Remélem érthető voltam.

2011. febr. 12. 17:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!