Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miylen szinü lesz a gyerekem...

Miylen szinü lesz a gyerekem szeme? (többi lent)

Figyelt kérdés

édesanyám zoldeskék, édesapám világoskék szemmel rendelkezik (ami érdekes mert mindkettőjüknek sötét a haja, édesapám kimondottam olaszos megjelenésü), nekem pedig zöld a szemem.

ugye egy kék és egy barna szem közül a barna öröklödik. a kék és a zöld szemek közül pl melyik öröklödik? vagy a zöld és a zöld vagy zöld és barna szem közül?

2011. szept. 19. 22:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
ez elég megjósolhatatlan. Ismerek olyan testvéreket, ahol az egyiknek világoskék a szeme, a másiknak zöldes, a harmadiknak barna.
2011. szept. 19. 23:08
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Van egy szemszín-kalkulátor a neten, keress rá, elég jól prediktálja az esélyeket. (Esélyeket mond, nem konkrét számot! Lehet, hogy az jön ki, 1% az esély pl. szürke szemre, de ha a gyerek pont abban az 1%-ban van, akkor bizony szürke lesz a szeme.)

Amúgy erre gondoltam, megkerestem:

[link]

2011. szept. 19. 23:26
 3/12 A kérdező kommentje:
köszi szépen :)
2011. szept. 19. 23:52
 4/12 anonim ***** válasza:
ez fugg a parod es parod szulei szemszinetol is.
2011. szept. 20. 00:18
 5/12 anonim ***** válasza:

én csak annyit fűznék hozzá,hogy genetikai szempontból nincsen zöld,az is kéknek számit.(valójában a kéknek egy árnyalata,tehát logikus)

csak barna és kék allél van,ezek közül mindig abarna a domináns,a kék a recessziv.

legyen k=kék (és zöld) b= barna

anyukád szeme: K K (muszáj mindkkét allélnak kéknek lenni,mivel ha az egyik barna lenne,már nem lehetne kék szeme mivel barna a domináns)

apukádé: k k ,tehát egyértelmű,hpogy te is kék (vagy zöld) szemü leszel.Ha a te párod barna szemü az ő alléljai lehetnek K B illetve B B.ha az első,akkor 1/4ed eséllyel lesz kék vagy zöld szemü gyereked,ha a második,akkor barna lesz a szeme

Ha a párod szeme kék vagy zöld,akkor csak kék illetve zöld szemü utodotok lehet

2011. szept. 20. 00:20
 6/12 A kérdező kommentje:
én ugy tudom hogy a zöld a barna kisebb pigmentációjú változata
2011. szept. 20. 00:37
 7/12 anonim ***** válasza:

Nekem barna férjemnek kék = gyerekünknek tiszta kék

Ekkor utánna jártam, hogyan is van ez.

Kék akkor lehet, ha mindkét fél hordozza a kék géneket, így lehet hogy barna a szeme, de a kék gének benne vannak. Amikor tuti hogy kék lesz, ha mindkét szülönek tiszta kék szeme van (nem zöld és nem kékes). A barna mindig dominánsabb, csak a kislányomnál nem.

2011. szept. 20. 07:54
 8/12 anonim ***** válasza:
Fogadok, hogy kék szemmel fog születni...
2011. szept. 20. 08:16
 9/12 anonim válasza:
a vőlegényem anyukájának és apukájának is barna szeme, barna haja van, viszont neki és a hugának kék szeme és szőke haja van, elég érdekes :) nekem barna hajam és zöldesbarna szemem van, de remélem kék szemű lesz a gyerekünk:)
2011. szept. 20. 09:23
 10/12 anonim válasza:
egy idő után akkor szinte teljesen elfogynak a kék szeműek? mert arra mindig kevesebb az esély..
2011. szept. 20. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!