Mi volt Rutherford szórási kísérlete leegyszerűsítve, hogy én is megértsem?
A lényeg: aranyfóliát bombáznak alfa-részecskékkel (hélium atommagokkal). Az eredmény az lett, hogy a részecskék többsége eltérülés nélkül keresztülhaladt a fólián, de egy részük valamilyen mértékben (nem feltétlenül 90 fokkal) eltérült. Ebből arra lehet következtetni, hogy az atomok térfogatának csak egy kis része az atommag (ez térítette el a részecskéket), a legnagyobb része azonban "semmi". Az atom átmérője 10^-10 méter, az atommagé 5 nagyságrenddel kisebb (10^-15 m). A részecskék az atommagokkal való ütközések és az atommagok elektromos taszítása miatt térültek el. (Az alfa-részecske és az arany atommagjai egyaránt pozitív töltésűek.)
Rutherford a kísérlet alapján új atommodellt alkotott, amelyben a középen elhelyezkedő kis méretű, pozitív töltésű atommag körül negatív töltésű elektronok keringenek körpályákon. Ezzel azonban volt egy kis probléma: a körmozgás állandóan gyorsuló mozgásnak számít, ezért az elektrodinamika törvényei szerint az elektronoknak sugárzás kibocsátása közben a magba kellene zuhanniuk. Ezt azonban nem teszik. A Rutherford-féle modellt Bohr atommodellje váltotta föl, az előbbi problémát viszont ez se tudta megoldani.
Remélem érthető volt. Ha nem, kérdezz valami konkrétat, hogy mi nem világos.
Nem, ez nincs benne a tankönyvben, a kedvedért megnéztem még egyszer, de nem, nincs benne...
Köszönöm szépen, most már értem, csak más helyeken olyan furán volt leírva...Köszi!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!