Lehet, hogy hülye kérdés, de a repülők nyernek időt azzal ha a föld forgásával ellentétesen repülnek? Úgy értem, hogy amíg a levegőben vannak és a föld forgásával szemben repülnek akkor hamarabb odaérnek a célállomásra, mintha pl nem forogna a föld?
Csak azért linkelem be,hogy mindenki számára egyértelmű legyen,az American Airlanes csak nem téved :) [link]
Azt nézd,ahol nincs átszállás!
Egy ilyen szitu jutott az eszembe az olvasottak alapján:
Két 4 általánost végzett 20 éves megy a buszon, az egyik egy vasládát cipel. A másik megszólal:
- Te, ha vízbe tennéd, akkor könnyebb lenne, nem?
- Őőő... jah. Vízben könnyebbek a dolgok.
- Te milyen hlye vagy! Akkor miért nem úgy hozod, hogy vízbe teszed?
Az eredeti kérdésre reagálva:
Ami változik: a különféle szelek (valaki írta is, hogy az áramlatokat is ki szokták használni), emellett léteznek bizonyos útvonalak is. És az se mindegy, hogy hány órakor indulnak, vagy érkeznek meg (ugyanis ha zsúfolt a légtér, akkor lehet, hogy várni kell felszállás, ill. leszállás előtt).
Az egyenes útvonal "látszólagos" kanyarjában meg az van, hogy nem mind1, hogy milyen térképet nézünk. Ugyanis többféle vetülettel lehet térképet rajzolni. Ott jön elő a bibi. Földgömbön berajzolva "egyenesen" menne.
Amúgy ahhoz, hogy egyenesen menjen, ahhoz se mindig ugyan olyan irányfokba kell repülni. Ugyanis a mágneses pólusok nem pont a déli, illetve az északi sarkoknál vannak.
Na rájöttem, hogy a legegyszerűbb szemléltetni:
-ugorj fel... oké, hova érkeztél? ugyanoda nem? A föld kb 400m/s al forog. Kifordult alólad?
A repülőkkel is ez a helyzet :-)
Azért egy felugrást ne hasonlítsunk már össze egy repülővel!
Te felvetted a Föld lendületét, és hamarabb lehúz a gravitáció, minthogy elveszítsd a lendületet.
A levegő pedig nem egy olyan dolog, ami csak úgy rögzíti, és viszi magával a dolgokat. Szél mindig fújhat bármerre, mégis oda megy a gép ahova vezetik. Úgy értem, hogy a bolygóval együtt forgó légréteg nem olyan meghatározó, mint egy vihar, vagy a gravitáció. Eltekintve a vihartól, és a repülés alap irányától, marad a gravitáció, ami a tömegközéppont felé húzza mindig forgástól függetlenül. Szóval a repülő alatt elfordul a Föld. Épp ma néztem egy repülőt egy faág mögött, és szabad szemmel lehetett látni folyamatosan, hogy az egyenes csík merőlegesen halad, de ezt lehet látni a Holdnál is. Ebből következik, hogy nyilván hamarabb oda lehetne érni ugyanannyi üzemanyagból, ha szembe repülünk a forgásiránnyal. Ha az idők nagyjából egyeznek, az lehet szándékos sebesség változtatás, és/vagy magasság változtatás eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!