Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A gömbnek hány oldala van?

A gömbnek hány oldala van?

Figyelt kérdés
nekem az fordult meg a fejemben hogy 0 végtelen vagy 1, légyszíves segítsetek
2011. aug. 27. 13:57
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

[link]

5. pont pont erről szól: a kör oldala mit is jelent

2011. aug. 27. 17:22
 12/24 reptoid tudós 2 ***** válasza:

Előzőnek:

A kettő biztosan nem helyes (külseje+belseje), mert akkor ilyen elven a háromszögnek nem 3, hanem 6 oldala lenne (3 kint, 3 bent.

2011. aug. 27. 18:25
 13/24 anonim ***** válasza:

Az oldal az élekkel körülhatárolt felület (valszeg' síkidom). Így egyetlen oldala sincs a gömbnek.

A hengernek, meg a kúpnak se oldala van, hanem palástja. A gömbnek is ilyesmi. Legfeljebb nem palástnak hívják.

Az egész felülete az egyetlen valami, amire lehet definíciót mondani. A tér összes azon eleme, ami egy bizonyos távolságra van a középponttól és egy görbült, teljesen zárt és önmagába záródó felületet alkot.

2011. aug. 27. 21:38
 14/24 reptoid tudós 2 ***** válasza:
Jah, tulajdonképpen pontokból áll, nem síklapokból.
2011. aug. 27. 22:46
 15/24 A kérdező kommentje:

köszi szépen :)

szóval ha a pi nem 3,14.... végtelen tört lenne, hanem véges, akkor lenne oldala a gömbnek?

de szerintem ez is csak nézőpont kérdése. matematikailag nulla, de filozófiailag több megoldás is van...

2011. aug. 27. 22:57
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

attól függ, hogyan definíálod az oldalt. Matekban általában poliédereknek szoktuk nézni az oldalait, ott pedig egy szemléletes defínició, hogy veszem egy érintő hipersíkját (hipersík=eggyel kisebb dimenziós tér, mint az alaptér, tehát a ha síkban dolgozom, akkor egy egyenes, ha három dimenzióban, akkor egy sík, stb.), és megnézem, hogy mit metsz le, az ilyen lemetszhető részek lesznek az oldalak.

Például egy kockánál nézzük, hogy az érintősíkok miket tudnak lemetszeni, lemetszhetnek egy csúcsot (ezek lesznek a 0 dimenziós oldalak, összesen 8 db), egy élet (1 dimenziós oldalak, összesen 12db) vagy egy lapot (2 dimenziós oldalak, összesen 6db).

Ha ezt a szemléletet alkalmazzuk a gömbre, akkor ilyen értelemben végtelen oldala van, hiszen minden pontjára rakhatunk egy érintősíkot, ami csak benne metszi a gömböt, tehát minden pontja oldal.

2011. aug. 28. 12:49
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

"Ha ezt a szemléletet alkalmazzuk a gömbre, akkor ilyen értelemben végtelen oldala van, hiszen minden pontjára rakhatunk egy érintősíkot, ami csak benne metszi a gömböt, tehát minden pontja oldal."

nem biztos hogy jól értem, de ilyen alapon a kocka éleire is meg sarkaira is rakhatnánk lapokat nem?

2011. aug. 28. 13:13
 18/24 anonim ***** válasza:
72%

"nem biztos hogy jól értem, de ilyen alapon a kocka éleire is meg sarkaira is rakhatnánk lapokat nem?"

igen, ez a személelet a kocka csúcsait és éleit is oldalaknak tekinti, a sarkok lesznek a 0 dimenziós oldalak, az élek az 1 dimenziós oldalak, a lapok a két dimenziósok - ez bizonyos szempontokból (pl. Euler-formula vagy poliéderes kombinatorika) természetes és kényelmes dolog

2011. aug. 28. 19:08
 19/24 anonim válasza:
64%
En a vegtelen szamu oldal mellett vagyok, de azert megis veges. Elmeletben lehet hogy nincs oldala, de gyakorlatban, a moleulak es atomok szintjen mar azok vannak. Tehat, a gomb meretevel aranyosan no az oldalak szama. Minel tobb atom alkotja, annal tobb oldala van.
2011. szept. 16. 06:48
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

"En a vegtelen szamu oldal mellett vagyok, de azert megis veges. Elmeletben lehet hogy nincs oldala, de gyakorlatban, a moleulak es atomok szintjen mar azok vannak. Tehat, a gomb meretevel aranyosan no az oldalak szama. Minel tobb atom alkotja, annal tobb oldala van."

csakhogy a gömb az nem fizikai, hanem matematikai fogalom. matematikában nincsenek atomok.

2011. szept. 16. 13:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!