Nem lehet olyan magas hegy a földön mint a marson?
Ez nem gravitáció függő.
Marson azért lehetséges, mert nincs szél és eső ami koptatná a hegyeket.
óóó a natgeo:)
Nem mondanak ott hülyeséget, de mindig félrefordítanak dolgokat, mert nem értenek hozzá.
Ostobaság, a Marson óriási, néhol egész bolygóra kiterjedő szélviharok is vannak. Amik ugyebár egyben homokviharok is, tehát az erózió sokkal erőteljesebb is lehet, mint a Földön.
Nem, az Olympus Mons kérdésére a válasz a lemeztektonikában keresendő. Egy ekkora hegy a Földön egyszerűen belesüllyedne a képlékeny köpenybe, mert a vékony kéreg már nem bírná el. A Marson azonban nincs lemeztektonika, így ez nem történhet meg.
Fogj egy marék homokot, és csorgasd a földre.
Egy kúpot fogsz kapni, ami nagyjából olyan, mint egy hegy.
Ezt gondolatban nagyítsd fel.
Soha nem tudnál olyan kupacot csinálni, aminek ennél sokkal hegyesebb az alakja, mert egyszerűen szétcsúszik.
A válasz írója 61%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 21:46
erre gondoltam.
Olvastam erről anno, azt hiszem a 123 Furfangos fizika feladat című könyvben. Ha ostobaságot írok akkor majd kijavítom, már este van:)
A lényeg azt hiszem az volt, hogy ha egy testnek a Föld gravitációs terében ugye van helyzeti energiája. Ha ügyesen paraméterezed a helyet, akkor ki lehet számolni, hogy ha a hely "lejjebb" kerülne mondjuk x-el, akkor mennyivel csökkenne a helyzeti energiája. Ez az energia valahova el kell tűnjön. Naiv becsléssel ha azt veszed, hogy ez az energia elég-e ahhoz, hogy az x vastag réteget a hely alól "kiolvassza". Ebből meg lehet határozni, hogy milyen magas lehet maximum a hegy, mert a helyzeti energia ugye a magasságtól függ. Azt hiszem nem kell hogy megolvadjon a kőzet, elég ha kicsit meglágyul, akkor sem lesz stabil a hegység. Egzaktul pontos eredményt persze nem kapsz, mert a modellben erős becsléseket használsz:)
Remélem jól emlékszem, és nem írtam hülyeséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!