Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nem lehet olyan magas hegy a...

Nem lehet olyan magas hegy a földön mint a marson?

Figyelt kérdés
A mars legmagasabb pontja az Olympus Mons 27km magas a földön meg ugye 8000 valahány a mount-everest de azt olvastam,hogy nem is lehet 27km hegy a földön a gravitációja miatt? a mars 3x kisebb mint a föld de valaki megtudná magyarázni, értelmezni, hogy pontosan miért nem?
2011. aug. 25. 21:34
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
19%

Ez nem gravitáció függő.

Marson azért lehetséges, mert nincs szél és eső ami koptatná a hegyeket.

2011. aug. 25. 21:35
 2/16 A kérdező kommentje:
azt mondta a nat geo-n a csávó " A földön ilyen magas hegy a gravitáció miatt nem is lehetne. " szó szerint idéztem.
2011. aug. 25. 21:40
 3/16 anonim ***** válasza:

óóó a natgeo:)

Nem mondanak ott hülyeséget, de mindig félrefordítanak dolgokat, mert nem értenek hozzá.

2011. aug. 25. 21:42
 4/16 anonim válasza:
Az előttem szólónak igaza van! Ezt hívják eróziónak! Ugyebár a Marson nincsenek olyan természeti erők mind itt a Földön amik úgy "pusztítanák" a felszínt!
2011. aug. 25. 21:43
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Ostobaság, a Marson óriási, néhol egész bolygóra kiterjedő szélviharok is vannak. Amik ugyebár egyben homokviharok is, tehát az erózió sokkal erőteljesebb is lehet, mint a Földön.

Nem, az Olympus Mons kérdésére a válasz a lemeztektonikában keresendő. Egy ekkora hegy a Földön egyszerűen belesüllyedne a képlékeny köpenybe, mert a vékony kéreg már nem bírná el. A Marson azonban nincs lemeztektonika, így ez nem történhet meg.

2011. aug. 25. 21:46
 6/16 anonim ***** válasza:

Fogj egy marék homokot, és csorgasd a földre.

Egy kúpot fogsz kapni, ami nagyjából olyan, mint egy hegy.

Ezt gondolatban nagyítsd fel.

Soha nem tudnál olyan kupacot csinálni, aminek ennél sokkal hegyesebb az alakja, mert egyszerűen szétcsúszik.

2011. aug. 25. 21:52
 7/16 anonim ***** válasza:
képlékeny kéreg sincs, mivel kihült :D
2011. aug. 25. 21:52
 8/16 A kérdező kommentje:
Az utolsónak igaza van, már észleltek porviharokat a marson amelyekbe villámok is csapkodnak, akkor a következő kérdésem, akkor azért nem süllyed bele a marson mert ott megvan fagyva a kéreg és kemény?
2011. aug. 25. 21:53
 9/16 A kérdező kommentje:

A válasz írója 61%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 21:46

erre gondoltam.

2011. aug. 25. 21:56
 10/16 anonim ***** válasza:

Olvastam erről anno, azt hiszem a 123 Furfangos fizika feladat című könyvben. Ha ostobaságot írok akkor majd kijavítom, már este van:)

A lényeg azt hiszem az volt, hogy ha egy testnek a Föld gravitációs terében ugye van helyzeti energiája. Ha ügyesen paraméterezed a helyet, akkor ki lehet számolni, hogy ha a hely "lejjebb" kerülne mondjuk x-el, akkor mennyivel csökkenne a helyzeti energiája. Ez az energia valahova el kell tűnjön. Naiv becsléssel ha azt veszed, hogy ez az energia elég-e ahhoz, hogy az x vastag réteget a hely alól "kiolvassza". Ebből meg lehet határozni, hogy milyen magas lehet maximum a hegy, mert a helyzeti energia ugye a magasságtól függ. Azt hiszem nem kell hogy megolvadjon a kőzet, elég ha kicsit meglágyul, akkor sem lesz stabil a hegység. Egzaktul pontos eredményt persze nem kapsz, mert a modellben erős becsléseket használsz:)

Remélem jól emlékszem, és nem írtam hülyeséget.

2011. aug. 25. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!