Jól oldottam meg (fizika)?
Ma vizsgáztam fizikából. Kevesebb kérdés volt mint amire számítottam és elég egyszerűek is de mégis bizonytalan voltam. Tehát:
Egy test állandó sebességgel halad. Mit mondhatunk el a rá ható erőkről?
Az én válaszom: mivel a test állandó sebességgel halad, semmilyen erő nem hat rá.(A tehetetlenség törvénye)
Melyik állítás NEM igaz a közegellenállási erőre?(vagy vmi ilyesmi)
a. Nem függ a test sebességétől
b. iránya ellentétes a test sebességének nagyságával
válaszom a.(a b-t eleve nem értem)
egy biciklista állandó gyorsulással 4mp alatt 40 métert tett meg. hány métert tett meg az első másodpercben?
a. 2.5m
b. 10m
c. 25m
d. nem elég adat
válaszom: a válaszlehetőségek közül csak az 'a' lehetséges, de ha lehet más megoldási is, a válasz 'd', viszont mindenképpen kevesebb mint 10m-t.
helyesen válaszoltam rájuk?
Az első válasz helytelen. A helyes.: A testre ható erők eredője nulla. (Ez nem evikvalens azzal, hogy nem hat rá erő.) A közegellenállásos jó :) A biciklisre.: s=a/2*t^2, rendezve: a=2s/t^2=2*40/16=80/16= 5 m/s^2
t=1 sec. s=a/2*t^2=2,5*1= 2,5 m a helyes válasz (:
Az első válaszoló jól írta, hogy az 1. kérdésre adott válasz nem helyes, hiszen pl. pont hogy a közegellenállás is hat rá, csakhogy más erők ezt a hatást kiegyenlítik (a rá ható erők eredője 0).
Szerintem is a közegellenállásosnál a helyes válasz valóban az a. (mivel a k.e. egyenesen arányos a sebesség négyzetével), de a b. azért ilyen érthetetlen, mert talán rosszul emlékszel. Egy irány nem lehet ellentétes valaminek a nagyságával...
7.ben vagy 9.ben buktál meg hogy vizsgáznod kellett?
G.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!