Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ezek az összegképletek hogyan...

Ezek az összegképletek hogyan jöttek ki? (kémia)

Figyelt kérdés

Kérlek Titreket,így írjátok fel nekem:

NH3 + H2O = NH4OH

ZNCL2 (cink-klorid)

P2O5( foszfor-pentoxid)

FeCl (vas-klorid)

Na2SiO3(nátrium-szilikát)

AgNO3(ezüst-nitrát)

Ca(OH)2 (kálcium-hidroxid)

CuCl2(rézklorid)

2011. aug. 22. 11:35
 1/2 Silber ***** válasza:

NH3 + H2O = NH4OH

Az ammóniából ammóniumion lesz (NH4+), mivel felvesz egy protont (H+ ion). A keletkező OH- pedig hozzácsatlakozik a pozitív töltésű ammóniumionhoz. Reakciómechanizmus:

NH3 + H2O -> NH4+ + OH-

NH4+ + OH- -> NH4OH

(Most nem traktállak azzal hogy vizes közegben nem alakul ki molekula hanem egymás mellett úszkálnak a különböző töltésű ionok, de tudom hogy egyesek belekötnének az oldalról ha nem említem meg).,

ZNCL2 (cink-klorid)

ZnCl2 a helyes (kis- és nagybetűkre figyelni kell). A Zn +2-es töltéssel szokott rendelkezni a legtöbb esetben, a klór -1-gyel. Mivel a molekulák töltéssemlegesek, így két negatív töltés kell egy kétszeresen pozitív kiegyenlítéséhez. Mechanizmus:

Zn -> Zn2+ + 2e-

Cl2 + 2e- -> 2Cl-

Zn2+ + 2Cl- -> ZnCl2

A többinél nem részletezem ennyire.

P2O5: Oxigén oxidációs száma gyakorlatilag mindíg -2, tehát 0=5*(-2)+2*x egyenletből kijön, hogy a foszfor oxidációs száma +5.

4P + 5O2 -> 2P2O5

FeCl (vas-klorid)

Ez helytelen. FeCl2 vagy FeCl3 létezik.

A többit ennek mintájára meg tudod oldani.

2011. aug. 22. 13:02
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm,már is jobban értem :D :)
2011. aug. 22. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!