Egy új (? ) elméletem van a 4D-ről! Van benne valami?
A bizonyítás röviden ez:
Ha a 3D-t (2D-t, 1D-t) egy sík mentén elvágjuk, a vágás mentén marad egy 2D-s (1D-s, 0D-s) tér. Ha a mintát követjük, a 4D-t egy sík mentén elvágva 3D-s teret kapunk! Ez 2 dolgot vet fel:
1. A dimenziók egyfajta tömörített fájlok, amik a 2D síkjában foglalják magukba az n-1. dimenziót! Tehát a 4D a 2D síkjában tárolja a 3D-t stb.
2. Igazából a dimenziók száma VÉGTELEN is lehet, mert ugyanígy igaz, hogy az 5D a 2D síkjában 4D-t tárol stb.
A kérdéseim:
- Kitalálta ezt már valaki előttem? (Szinte biztos vagyok benne, bár csak ehhez HASONLÍTÓ írásokat találtam a 4D-ről...)
- Van-e bármilyen hiba az elméletemben?
- Tudnék esetleg a témában szakemberekkel beszélni?
A válaszokat előre is köszönöm!
14/F
A hiba:
A 3D-t síkkal(2D) elvágod,addig oké,de a 2D-t egyenessel(1D) is elvághatod,a lényeg,hogy egyel kevesebb dimenzióval.
Az egyenest,ponttal,a 4D-t meg térrel kell elvágni,hogy megkapd a 3D-s vetületét.
Köszönöm a visszajelzéseket!
A vágást természetesen nem a maga fizikai valójában, inkább képletesen értettem. Másképpen: az ND egy 2D-s szelete önállóan (N-1)D-s térként fogható fel. Ha jól gondolom, így már értelmezhetővé válik a 4D elvágása.
Valószínűleg tényleg nem "elméletről" van szó, csak egy, a dimenziókkal való számolást megkönnyítő eljárásról.
rudolf.th: igen, a téma érdekelne részletesebben, szerintem jó felkészülés lenne a középiskolára, persze még eléggé éretlen vagyok a komolyabb, dimenziókkal foglalkozó matekhoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!