Szerintetek le lehet fényképezni a hozzánk legközelebb levő Galaxisokat, az M31-et és az M33-at?
Elvileg igen, de nem lesz túl szép. Egyrészt az igazán szép képeket többször fotózzák más-más színszűrőkkel, és utólag állítják össze a képet, másrészt azt hallottam, hogy a Panasonic-ok egyik hátrány, hogy kevés fény mellett elég zajos képet adnak, tehát a fekete háttér szemcsés lesz. De nem akarom elvenni a kedved, egy próbát megér, csak ne várj túl sokat.
Ja, vezető mechanikád van, ami az égbolttal együtt forog? Anélkül nehéz lesz. :)
Persze, hogy le lehet, nézd meg, hogy a Hubble milyen jó képeket csinált róluk!
:-D Pedro
Szóval parallaktikus szerelés, ami azt jelenti, hogy a szerelék egyik tengelye párhuzamos a Föld forgástengelyével, és egy óraszerkezet a tengely körül folyamatosan elforgatja a kamerát, hogy kompenzálja a Föld elfordulását. Nem olcsó ám egy ilyen szerkezet, bár ha ügyes vagy (meg van időd) házilag is össze lehet rakni. :-)
Pedro
No Pedro barátunk se hallott még a kézi vezetésről ;). Rengeteg szép kép készül kézi vezetéssel, bár az igaz, hogy nagy gyakorlatot, és kitűnően beállított rendszert kíván a módszer.
maci
maci
Hallani hallottam, de lusta vagyok. És minek kézzel csinálni valamit, ha automatizálható - ráadásul egyszerűen.
Nem vagyok én bolond 20-30 percen át őrt állni a kamera mellett...
:-D Pedro
persze, enis fotoztam mar sokszor.. csak az a 60 sec's inkabb 2 ora legyen, es rendben vagy. rekesz nem szamit, mivel az objektivet ugyis eltavolitod es rateszed a tavcsore.
es az utolso kerdesedre a valasz igen, akar 1 sec is eleg lehet. tedd bulb ss-be, csapd fel a tukrot, es amikor lehullott par darab, akkor zard le. alacsony iso-n csinald, es jo fokusszal, bar a fenyereje kicsi ahoz hogy autofokusszal raallj a csillagokra, ezt majd manualisan kell. de ha varosbol csinalod, akkor felejtsd el, mert osszegyujti a varos fenyeit is. es nem vagyok benne biztos hogy ez DSL-R, de a nevebol itelve talan nem. ezesetben hiaba irtam eddig :) mert akkor az eredmeny illuziorombolo lesz.
Nehogy letörjék a lelkesedésedet! Majd veszel tükörreflexeset valami apokromátos Celestron-nal.
Na, én azt mondom, hogy simán le lehet fényképezni a tieddel a Jupitert és 2 holdját (egy képen kb. vagy-vagy), de szerintem lazán az Andromédát is.
Méghozzá még vezetés nélkül, egy állványról (2 másodperc visszaszámlás), full telében (kompakt méretű 14 MP-es érzékelőlapka előtt 600mm-es optika), úgy állítva be a záridőt és rekeszt, az ISO-t és manuális fókuszt, ezeket úgy, hogy csak egy kicsit húzzon el a kép. És úgy is lehet.
Persze nem lesz olyan, mintha fsza géppel, távcsővel, szűrőkkel, vezetéssel sok (alacsony ISO értékű) képből ollóznád össze (egy programmal).... de higyjétek el, így is le lehet kapni.
Nem lesz túlságosan szép, de neked tetszeni fog és ugrálni fox örömödben, még ha az első képeken csak te fogod tudni, hogy mit fotóztál :-D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!