Matematikában van olyan izé ami bizonyítja, hogy 0-ból lehet nem nulla?
Matematikával leírható, hogy semmiből lesz valami? Ami leírná az univerzum születését?
Amit eddig tanultam fősulin azt mondta, hogy a végtelenben a 0 lehet 1 és vica versa.
De ez csak egy kifejezés az integrálók körében, én arra lennék kíváncsi, hogy matematikailag levezethető-e, az, hogy semmiből lesz valami. Vagy még mateknál is valaminek lenni-e kell?
Ezekszerint legalább 2 matematikai képlettel illetve 1 geometriai elmélettel kifejezhető a semmiből létrejött univerzum.
Akkor megnyugodtam. Már kezdtem azthinni, hogy megőrülök :D
nullából lehet nem nulla ha hozzáadunk egy alkalmasan megválasztott számot
például:
0+1 = 1
0+2 = 2
0+pi = pi
Egy másik ismert(ebb) példa:
Adott n elemű A halmaz P(A) hatványhalmazának 2^n eleme van.
Magyarul, ha van egy üres halmazt tartalmazó halmazod, annak nulla eleme van, így 2^0 = 1 eleme, egész konkrétan(rész)halmaza lesz: az üres halmazt tartalmazó halmaz.
Na most ha veszünk egy B halmazt, amely egy üres halmazból és egy üres halmazt tartalmazó halmazból áll, annak már 2^1 eleme van, így a hatványhalmazának is két eleme lesz: üres halmazt tartalmazó halmaz és üres halmaz halmazát tartalmazó halmaz.
Én itt már bele is gabalyodtam a dologba, meg soha nem is voltam jó matekból. Lényeg a lényeg: üres halmazok segítségével sokmindent elő lehet állítani (nem biztos, hogy ezen eljárás segítségével, de határozottan emlékszem erre a mondatra valamelyik diszkrét matematika gyakorlaton - talán azt hiszem Bolyai gondolkozott ezen).
Bár az üres halmaz != 0 (szerintem), de jól mutatja, hogy a semmiből lehet valami.
A = {} , |A| = 0
C = {A} , |C| = 1
B = {A,C} , |B| = 2
P(B) = {{},A,C,{A,C}} |C| = 4
Üres halmaz pl. a legalább 6 méter magas nők halmaza. Attól, hogy nincs eleme, még létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!