Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az univerzum determinált?

Az univerzum determinált?

Figyelt kérdés
2011. júl. 27. 22:51
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Jó, tuképpen igazad van. Mondjuk úgy, hogy jelen eszközeink és tudásunk birtokában nem determinált. Egyébként mivel nem ismerjük a világunkat 100%-ig, ezért a kérdés természetesen filozófikus. Én is úgy értem, hogy AKÁR determinált is lehet, ez nem mondana ellent sem a kvantumfizikának, sem más statisztikai eszközöket használó elméletnek.

Egyébként ne legyen félreértés, értem én a kiszámíthatatlanság álláspontját, és nincs is vele semmi gond, cáfolni sem akarok semmit, csak próbáltam távolabbról nézni a kérdést. :))

2011. júl. 28. 14:39
 12/19 anonim ***** válasza:

8 dimenzió???

Én 11-ről tudok!

2011. júl. 28. 15:53
 13/19 anonim ***** válasza:

"Én 11-ről tudok!"

Ezen olyan jókat szoktam mosolyogni :D Na sorold fel őket, de nehogy kimaradjon egy is !

2011. júl. 28. 17:38
 14/19 anonim ***** válasza:
Én vagyok aki a 8 dimenziót írta. Nos, valóban vannak úgynevezett "alfadimenziók", ahol lehetséges a 11 (sőt akár 12 dimenzió is!!) adott esetben, de ezek túl vannak azon a quantum elméleten, amit mi ismerünk. Ezeket csak tanulmányozzuk még...
2011. júl. 28. 18:51
 15/19 anonim ***** válasza:

Szerintem a 8 dimenzió Garrett Lisi elméletéhez tartozik, a 10-11 (?) dimenzió meg a húrelmélethez. A húrelmélet elfogadottabb, de sok problémával küzd. A másik, Lisi-féle viszont még abszolút nem elfogadott.

Lisi:

[link]

Nem mintha ennek sok köze lenne az eredeti kérdéshez. :))

2011. júl. 28. 23:03
 16/19 anonim ***** válasza:
A kvantummechanika törvényei szerint akkor sem tudjuk megjósolni egy mérés kimenetelét, ha MINDEN kezdőfeltételt pontosan ismerünk. (Mellesleg még az is ki van zárva, hogy pontosan ismerjük a kezdőfeltételeket: lásd Heisenberg-féle határozatlansági reláció)
2011. júl. 28. 23:38
 17/19 anonim ***** válasza:

"ki van zárva, hogy pontosan ismerjük a kezdőfeltételeket"

Elfogadom, hogy nem ismerhetjük, de azt hogy nincsenek is, azt már nem mondja a szabály. Vagyis nem ismerhetjük meg, de attól még létezhet egzakt kiindulási állapot.

De ez már tényleg filozofálgatás, kicsit kezd parttalan lenni a vita. Pláne hogy végig azt hangoztattam, hogy a determinizmus nem mond ellent a kvantumfizikának, nem cáfolja azt. :))))

2011. júl. 29. 00:50
 18/19 anonim ***** válasza:

Igen. Az utolsó hozzászólóval értek egyet. Különben párszor már végigzongoráztuk a témát, és nem is nagyon jutottunk sehova. Pl itt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__13..

2011. júl. 29. 10:18
 19/19 anonim ***** válasza:
az a gond ezekkel a vitákkal, hogy itt a természettudományos gondolkodás (kvantumfizika, tehát egy erőteljes elméleti matematika, amiben a valószínűségszámítás és ezzel a véletlen fogalma is tudományosan van felépítve - mértékelmélet - tehát egy matematikusnak/fizikusnak sokkal inkább természetes fogalom) és egy laikus filozófikus gondolkodás áll egymással szemben, ami nem egy gyümölcsöző felállás, mert alapvetően más síkon, mondhatni másról beszélnek.
2011. júl. 29. 18:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!