Hogyan vezethető le az alábbi reakcióegyenlet? Hogyan mondanád el, mi történik itt?
Cu + 4 HNO3 --> Cu(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O
Ez a réz reakciója salétromsavval, elnézést, h nincs alsóindex. Ami érdekel: mi történik a folyamatban, hogyan érvényesül a tömeg- és atomszámmegmaradás?
A réz itt úgy viselkedik, mint egy lúg, közmbösíti a salétromsav savas kémhatását, csak nem víz, hanem hidrogén keletkezik.
Na és ezért nem értem ezt az egyenletet, mert szerintem ez egyszerűen:
Cu + 2 HNO3 = Cu(NO3)2 + H2 , nem így van?
Ha nem, elnézést, mert akkor én ezt a fajta egyenletet nem ismertem.
figyelj az egyenlet jó, könyvből való, csak érdekel, hogy kell levezetni.
ez a réz oldása nitrogén-dioxid és víz képződése mellett salétromsavban ugyebár, és mint tudjuk a hno3 oxidálószer, tehát ez redoxi-reakció kell legyen.
atomszámok stimmelnek, rendezése ami hasznos lenne, ha összeállna a fejemben.
Cu + 4 H+ + 4 NO3- = Cu2+ + 2 NO3- + 2 NO2 + 2 H2O
Fontos megjegyezni, hogy ez csak tömény salétromsavra igaz! /híg salétromsavnál NO keletkezik (NO2 helyett), és 3 Cu 8 HNO3 lesz az egyenlet bal oldala/
Láthatod hogy a Cu oxidációs száma 0-ról +2re változik. Az NO3- ionban a a nitrogén oxidációs száma változik +5 ről +4 re. azaz egyet változik, a réz pedig kettőt. szóval 2 NO3- nak kell oxidálni az 1 rezet. Tehát a jobb oldalon a 2 NO2 adott. A Cu NO3-al Cu(NO3)2 vegyületet ad. EZ fix, mindig igy van, tehátz adott hogy kell még két NO3 ion. Így összesen négy kell, ami azt jelenti 4 mol salétromsav kell. A 4 salétromsavból származó négy hidrogén pedig adja a vizet. A végén leellenőrzöd oxigénre, és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!