Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémia- hidrolízis? Hogyan...

Kémia- hidrolízis? Hogyan határozom meg ebben az esetben a pH-t?

Figyelt kérdés

Hogyan tudom kiszámolni, hogy egy só hidrolíziséből származó hidrogénion koncentrációja, mennyivel változik, ha az oldathoz savat adok?

Tehát: van pl. egy 0,2M NH4Cl oldatom. És ehhez azonos térfogatú és koncentrációjú sósav-oldatot öntök. És ha teszem azt a pH a kérdés, akkor ugye valahogyan meg kell határoznom a keletkezett elegyben a hidrogénionoknak a koncentrációját (vagy esetleg a hidroxidion-koncentrációt).

Ki tudom számolni (az ammónia bázisállandójának ismeretében), hogy az NH4Cl oldatban mennyi H+-ion van. Természetesen tudom azt is, hogy a sósavból mennyi származik. DE, ha összeöntöm, akkor mivel a hidrolízis egyensúlyi folyamat elvileg az NH4Cl-ból származó H+-ionok mennyisége csökkenni fog, mivel a sósavval rengeteg H+-iont vittem be. (Elvileg csak a sóoldat esetén kell ezzel számolni, mert a sósav disszociációját teljesnek tekintjük.)

Tehát: Mekkora az elegy pH-ja és hogyan kapom meg ezt az eredményt?

Köszönöm előre is!

2011. júl. 13. 01:58
 1/7 A kérdező kommentje:
Helyes egyáltalán az okfejtésem?
2011. júl. 13. 02:00
 2/7 Silber ***** válasza:

Vegyük a konkrét példádat:

gyenge, savasan hidrolizáló sóhoz öntessz ekvivalens mennyiségű erős savat, sósavat. Ekkor a só disszociációját a sósav gyakorlatilag teljes mértékben visszaszorítja, így úgy kell számolnod, mintha csak tiszta HCl-oldatod lenne. Tehát: -lg([H+])=-lg(c(HCl))

2011. júl. 13. 14:07
 3/7 A kérdező kommentje:

Igen, ez volt a lényeg. Tehát -gyakorlatilag- teljes mértékűnek tekintjük a hidrolízis visszaszorítását. Remek, köszönöm!!

Gondolom lúgosan hidrolizáló só esetén (, ha lúgot adok hozzá) ugyan ez történik.

2011. júl. 13. 14:16
 4/7 Silber ***** válasza:

Ott már számít hogy miből mennyi van, és milyen anyagi minőségben...

Mert ha a lúgosan hidrolizáló só mondjuk nátrium-acetát, akkor ahhoz HCl-t adva NaCl és CH3COOH keletkezik...

Viszont ha gyenge sav és gyenge sav erős lúggal alkotott sóját (vagy gyenge lúg és gyenge lúg erős savval alkotott sóját) tartod egyazon oldatban, savas/lúgos puffert kapsz. Annak a pH-ja a következőjépp számolható:

Savas puffer: [H+]=Ks*c(sav)/c(só)

Lúgos puffer: [OH-]=Kb*c(lúg)/c(só)

ahol Ks a gyenge sav savállandója, Kb a gyenge bázis bázisállandója.

2011. júl. 13. 14:32
 5/7 A kérdező kommentje:
Nem, nem a puffer-hatásra gondoltam, hanem arra, hogy pl. Na-acetáthoz NaOH-oldatot adok.
2011. júl. 13. 15:35
 6/7 Silber ***** válasza:
Akkor meg csak a tiszta NaOH-koncentrációval kell számolnod.
2011. júl. 13. 16:34
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm még egyszer!
2011. júl. 13. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!