Mit jelent az, hogy egy K^n lineáris tér altere k dimenziós?
Bármely k elemű generátorrendszer bázis.
Bármely k elemű független rendszer bázis.
Szia!
Nekem ez még így kicsit magas. :/
Nem bírnád vhogy szemléletesen leírni?
K véges test, ekkor a K-beli rendezett n-esek lineáris téret alkotnak a komponensenkénti összeadással és skalár szorzással.
Az ilyen lineáris terek altereit lineáris kódoknak nevezzük.
az ilyen lineáris kódokat megadhatjuk [n,k,d]q alakban,
ahol k a lineáris altér dimenziója, d a kód távolsága, q pedig a K test elemszáma, azaz ahogy én értelmezem:
K - a kód ábécéje
q - K elemszáma
d - a kódszavak minimális távolsága
de akkor mi a k szemléletesen? :S
a k a legkisebb olyan szám, hogy ennyi kódszóval már az összes többi kódszó kikeverhető úgy, hogy ezeket valami egésszel megszorzod, és a kapott szorzatokat összeadod.
De ezek szerint lineáris algebrai alapjaid nem nagyon vannak, így a lényeget nem igazán lehet átadni, hogy ez miért jó.
De hol tanulsz te lineáris kódokról, ha nem tanultál még lineáris terekről (vektorterekről, ha így ismerősebb)?
az eltén programtervező infó szakon.
tanultam régebben ezeket a dolgokat, de már elég sokat felejtettem, és most nem volt időm kellőképpen utána nézni.
diszkrét matek tárgyból tanuljuk ezeket a dolgokat, és nagyon szerteágazó az anyag elég csak ránézni a vizsga szóbeli tételeire:
most , hogy ezeket így leírtad, így már érthető. köszi! sajnos elég nehezemre esik elvonatkoztatni, az algebra nem az erősségem. :(
márpedig, hogy fizikán lesz lineáris algebra, az tuti, sőt, valószínűleg később majd funkcionál analízis is (ami lényegében a lin. algebra végtelen dimenzióban), meg persze csomó más matek is, mert ugye a fizika gyakorlatilag alkalmazott matek.
AMúgy a lin. algebra pite, nem egy nagyon bonyolult cucc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!