Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent az, hogy egy K^n...

Mit jelent az, hogy egy K^n lineáris tér altere k dimenziós?

Figyelt kérdés
2011. júl. 5. 13:36
 1/6 Vadmeggy ***** válasza:

Bármely k elemű generátorrendszer bázis.

Bármely k elemű független rendszer bázis.

2011. júl. 5. 13:52
 2/6 A kérdező kommentje:

Szia!

Nekem ez még így kicsit magas. :/

Nem bírnád vhogy szemléletesen leírni?

K véges test, ekkor a K-beli rendezett n-esek lineáris téret alkotnak a komponensenkénti összeadással és skalár szorzással.

Az ilyen lineáris terek altereit lineáris kódoknak nevezzük.

az ilyen lineáris kódokat megadhatjuk [n,k,d]q alakban,

ahol k a lineáris altér dimenziója, d a kód távolsága, q pedig a K test elemszáma, azaz ahogy én értelmezem:

K - a kód ábécéje

q - K elemszáma

d - a kódszavak minimális távolsága

de akkor mi a k szemléletesen? :S

2011. júl. 5. 14:10
 3/6 anonim ***** válasza:

a k a legkisebb olyan szám, hogy ennyi kódszóval már az összes többi kódszó kikeverhető úgy, hogy ezeket valami egésszel megszorzod, és a kapott szorzatokat összeadod.

De ezek szerint lineáris algebrai alapjaid nem nagyon vannak, így a lényeget nem igazán lehet átadni, hogy ez miért jó.

De hol tanulsz te lineáris kódokról, ha nem tanultál még lineáris terekről (vektorterekről, ha így ismerősebb)?

2011. júl. 5. 21:48
 4/6 A kérdező kommentje:

az eltén programtervező infó szakon.

tanultam régebben ezeket a dolgokat, de már elég sokat felejtettem, és most nem volt időm kellőképpen utána nézni.

diszkrét matek tárgyból tanuljuk ezeket a dolgokat, és nagyon szerteágazó az anyag elég csak ránézni a vizsga szóbeli tételeire:

[link]

most , hogy ezeket így leírtad, így már érthető. köszi! sajnos elég nehezemre esik elvonatkoztatni, az algebra nem az erősségem. :(

2011. júl. 6. 00:12
 5/6 anonim ***** válasza:
Isten segíts hogy elte fizikán ne ilyenekkel szarakodjak...
2011. júl. 6. 12:08
 6/6 anonim ***** válasza:

márpedig, hogy fizikán lesz lineáris algebra, az tuti, sőt, valószínűleg később majd funkcionál analízis is (ami lényegében a lin. algebra végtelen dimenzióban), meg persze csomó más matek is, mert ugye a fizika gyakorlatilag alkalmazott matek.

AMúgy a lin. algebra pite, nem egy nagyon bonyolult cucc.

2011. júl. 6. 12:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!