Mi kell ahhoz, hogy valaki tudós legyen?
"Egy Pasteur nevű orvos azonban ezeket a gombával fertőzött petricsészéket is alaposan szemügyre vette, kidobás előtt."
Ez az orvos Alexander Fleming volt.
Mellesleg az észak-afrikai beduinok már legalább ezer éve készítenek gyógykenőcsöt a szamarak hámján keletkezett penészből. Egy fiatal francia katonaorvos, Ernest Duchense 1897-ben megfigyelte, hogy az arab lovászinasok a nyirkos nyergeken megtelepedett penészgombát használják a nyereg okozta kisebesedések kezelésére. Azonosította a Penicillium glaucum penészgombát, mellyel tífuszos tengerimalacokat kezelt, és felfigyelt arra, hogy az elpusztítja az E. coli baktériumokat is. Ez volt a penicillin első, klinikailag tesztelt alkalmazása. Kutatási eredményeit doktori értekezésként nyújtotta be, és további kutatásokat javasolt, de a Pasteur Intézet nem ismerte el a munkáját.
Ezzel csak azt akartam példázni, hogy a tehetség, a szorgalom és a kitartás alap, de kell még mellé egy adag szerencse, és nem mellesleg támogatás is.
Állítólag a "tudós magatartás" alapja az, hogy az ember szellemileg mindig gyerek maradjon, azaz ne féljen kérdezni, és ha nem kap választ, addig menjen utána, amíg megtalálja.
Ez a "sima tudós". Aki az egyetemen tanít, gyakran ugyanilyen, csak nincs olyan témája, amit Nobellel elismernének. Az nem jár mindenkinek, és nem is mindig zsenik kapják. Olyannak adják ki, aki egy hatalmas jelentőségű témát először tárt fel kielégítő alapossággal. Ez utólagos, szerencse kérdése. Egyrészről meg kell érni, hogy megkaphassan (lásd Rosalind Franklin), másrészt meg kell várni, hogy a tudóstársadalom is igazolja a felfedezést, elteredt legyen (lásd Barbara McClintock). Harmadrészt, és mivel én biológiai szakterületen tevékenykedem, innét hozom az utolsó példámat is, orvosbiológiai jelentőséggel kell rendelkeznie a felfedezésnek (Fire & Mello vs. Baulcome, vagy a telomeráz díja pl. Klionsky várt díjával szemben).
Elnézést kérek a hibámért. A kollégának igaza van, Pasteur-t említettem, amikor Flemingről meséltem.
Köszönöm a kiigazítást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!