Miért vannak törések az ionizációs energia diagramon?
Sziasztok!
Az alábbi linken megnézhetitek az ionizációs energia változását ábrázoló diagramot:
Azt tudjuk, hogy egy perióduson belül a rendszám növekedésével nő az ionizációs energia, hiszen ugyanazt az elektronhéjt több proton vonzza, így nehezebb leszakítani egy elektront. Az is igaz, hogy a főcsoportokon lefelé haladva az ionizációs energia csökken, hiszen mindig több héj lesz, amik messzebb vannak az atommagtól. Viszont nem értem, miért van benne több helyen is "törés". Vagyis miért nagyobb a nitrogén ionizációs energiája, mint az oxigéné, illetve ugyanilyen helyzet van a Be-B, Mg-Al és még egy pár atompár esetében. És nem értem, hogy ez miért van, hiszen a tendencia szerint nem ez lenne. Légyszi ha tudtok bővebben válaszoljatok légyszi. Előre is köszi!
Azért, mert egy adott perióduson belül az első két elem esetén még az ns alhéj telítődik, amire csak két elektron fér rá. De a harmadik elektron már az np telítődik, ami egy más energiaszintű alhéj. Az elektronok egy alhéjon belül igyekeznek párosítatlanul elehelyezkedni (Hund-szabály?), viszont ha csak 2 lehetőségük van egy helyre bemenni, akkor nincs sok választásuk. A töltődési sorrend alapján először az s-pálya telítődik, majd jön a p. A p-n található egyetlen elektront pedig könnyebb leszakítani, mint a két elektronnal jelen levő s közül valamelyiket eltávolítani. Ezért figyelhető meg a Be-B, Mg-Al törések.
A N-O, P-s törések pedig azért jelenhetnek meg, mert akkor már telítődik a p-alhéj egyik irányába álló pálya. Tehát a p-alhéjnak van 3 iránya, és abból az egyik esetén 2, a másik kettő eseténm 1-1 lesz még csak. Én ezt tartom valószínűnek, de ne vegyél rá mérget.
Az alkálifémek és a nemesgázok ionizációs energiájának mivoltát elmondtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!