Egy logaritmusnál ugye az x helyébe mindig POZITÍV valós szám kerül?
Maga a logaritmus értéke nem lehet negatív, de a két szám (a és x) helyére lehet negatív számot írni.
Egy példa: [link]
Attól függ, hogy milyen iskolába jársz. Középsulisok számára csak pozitív lehet, mert ők még nem tudják, hogy a logaritmusokat is ki lehet terjeszteni bármilyen számra (komplex számokra is).
Tehát, ha középsulis vagy, akkor:
log(a,x) esetén az x > 0
a - logaritmus alapja (pl. 10, e, stb.)
Ha fősulis vagy és matekos, akkor ott már minden megengedett.
a logaritmus függvénynek van alapja (ez változtat magán a függvény jelentésén), értelmezési tartománya (amit a matekhoz nem értők, csak lazán x-nek hívnak), és értékkészlete.
Definíció szerint az a alapú logaritmus b (je, sehol egy x), az az a kitevő, amire a-t emelve b-t kapjuk eredményül.
mellesleg a logaritmus függvények értelmezési tartománya csakis a pozitív valós számok. dom(log) = R+ = (0,végtelen)
log:(0,+∞) -> R
az egyetemen én is rájöttem, hogy a komplex számok semmi másra nem valók, minthogy a bonyolult számításoknál ne okozzon gondod a negatív számok négyzetgyöke, meghasonlók, de aztán az alkalmazott tudományok eredményienél valahogy mindig eltüntek az imaginárius részek, valahogy úgy éreztem, hogy a komplex számok csak arra jók, hogy ne akadjak el egy bonyolult számítás sorozat közben, de amúgy sem muszáj elakadni, mert ha valahol előkerül egy négyzetgyök(-1), akkor ha nem tudnám, hogy vannak komplex számok, akkor i helyett odaírnám, hogy négyzetgyük(-1), aztán a számolás sorozat végére úgyis eltűnik.
valahogy jobban csiptem R2-ben (na meg R3, R4-ben) számolni dolgokat, mint C-ben. Az valahogy közelebb állt a fizikához a vektormennyiségeknél.
"az egyetemen én is rájöttem, hogy a komplex számok semmi másra nem valók, minthogy a bonyolult számításoknál ne okozzon gondod a negatív számok négyzetgyöke, meghasonlók, de aztán az alkalmazott tudományok eredményeinél valahogy mindig eltűntek az imaginárius részek,..."
Ezzel azét vigyázzunk egy kicsit, mert a kvantummechanikában már nélkülözhetetlen, ill. pontosabban elkerülhetetlen a komplex számok használata. Itt még idővel kiderülhet valami, ne kapkodjuk el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!