Lehetséges egy töltést létrehozni, pár nélkül? Vagyis pl egy elektron létezhet proton vagy más pozitív töltéspár nélkül?
Az általános, és középiskolai tananyagok, sőt, az egyetemi kruzusok alkalmával is azt tanuljuk, hogy csak és kizárólag mágneses dipólusok léteznek (tehát ezek párban léteznek, a töltések összege 0-t kell adjon, mivel a pozitívak kioltják a negatívakat, vagy fordítva). Hisz ha van egy mágnesed és kettétöröd, akkor mindkét félben megjelenik az ott maradt párja (ellentétes pólusa). Pár éve viszont olvastam az index.hu-n, hogy olasz tudósok létre tudtak hozni mágneses monopólust, extrém körülmények között. A tartalmára sajnos már nem emlékszem, de elég elméleti és bizonytalan módon publikálták.
Tehát én is azon a párton vagyok, hogy NEM lehetséges ezek külön-külön történő létrehozása, csakis együttesen.
Utolsó:
A mágneses pólusokat(+,-) ne keverd már össze az elektromos töltéssel. Ez is +,- de nem sok közük van egymáshoz.
Te se keverd a dolgokat. Nincs +/- mágneses pólus.
Gondolom analógiaként gondolta a válaszoló, ugyanúgy nem létezik + töltés - nélkül, mint északi pólus déli nélkül. Amiben talán van is némi igazság, magnetizmus és az elektromosság ugyanazon jelenség kétféle megnyilvánulása.
Puszta energiából is keletkezhetnek részecskepárok, azonban mindig részecske-antirészecske formában, melyek elektromos töltésének előjele ellentéte lesz, tehát "egyedül" nem jöhet létre töltés.
Extrém esetben ha fekete lyuk közelében történik a párkeltés, a pár egyik tagja a lyukba hullhat, míg a másik elszökhet, az így érzékelhető jelenség: Hawking-sugárzás.
Ez azonban csak egy csavarás a dolgon, hiszen itt is létrejött mindkét, egymással ellentétes töltésű részecske, csak az egyik azonnal a tér egy lecsípett tartományának fogságába került.
A mágneses monopólus létezését a húrelmélet megjósolja információim szerint, felfedezése újabb előrejelzését igazolná az elméletnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!