HCO3- + H2O <-> CO3 2- + H3O+?
Figyelt kérdés
Így a helyes? Csaj mert a tanár azt írta, hogy OH- lesz.2011. jún. 19. 23:01
1/14 anonim 

válasza:

Igen,ez jo.
Meg az is szerintem hogy HCO3- + H2O «» H2CO3 + OH-
2/14 anonim 

válasza:

nem,bocs,amit en irtam hulyeseg.a tied jo
3/14 A kérdező kommentje:
Oké, köszönöm szépen! :)
2011. jún. 19. 23:27
4/14 anonim 

válasza:

Kedves első válaszoló! A te válaszod is jó, ugyanis a HCO3- (hidrogénkarbonát-ion) amfoter ion, vagyis képes mind protonfelvételre, mind protonleadásra. Vagyis lehet sav is és bázis is, ez a reakciópartnertől függ. Tehát létrejöhet olyan is, hogy hidroxidion keletkezik és szénsav, de lehet hogy oxónoiumion és karbonátion.
5/14 A kérdező kommentje:
Na, akkor segítenél, kedves-drága utolsó válaszoló? :)
Az a lényeg, hogy szódára desztillált vizet öntök és ugye lúgos lesz a kémhatás.
Ida akkor msot melyik egyenletet akarta a tanár írni?
A hidroxid-ionosat vagy az oxóniumionosat?
2011. jún. 20. 00:07
6/14 anonim 

válasza:

Kedves utolso valaszolo! :)
Koszonom a megerositest,en is sejtettem hogy jo,de minel inkabb gondolkoztam rajta annal inkabb belezavarodtam. :) De jo hogy vannak akik igy ejfeltajt is tudnak rajtam segiteni es eloszlatjak ketsegeimet :D
7/14 A kérdező kommentje:
Hihi, te meg legyél magabiztosabb! :) :)
2011. jún. 20. 00:09
8/14 anonim 

válasza:

A lugos kemhatast a OH- ionok okozzak.ezek szerint en nyerteeem :D
9/14 anonim 

válasza:

Mondjuk azt nem tudom hogy a szoda+desztviz miert lesz lugos,de ha a lugossag tuti akkor ott hidroxiion van :)
10/14 A kérdező kommentje:
Mert erős lúg (NaOH), gyenge sav H2CO3) sója. :)
Szóval akkor azt rontotta el a tanár, hogy H2CO3 helyett CO32- -t írt.
Köszönöm mindkettőtöknek! :)
jó éjszakát! :D
2011. jún. 20. 00:14
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!