Miért nem kell félni annak aki személyautóval közlekedik és a kocsiba villám vág?
Faraday kalitka, az elektronyok a külső részen maradnak.
Azt én sem tudom, hogy vezetődik a földbe az áram, mármint ami nem ment azonnal keresztül az autón.
Néhány autón látható hátul egy lánc, (legalábbis én rgebben láttam ilyen autókat) amelyek pont ezért vannak ott, hogy elvezessék az áramot, Egyébként mivel egy villámlás igen nagy feszültségű, a keréken simán áthúz...
És igen, Faraday-kalitka
Egyelőre!
Addig, amíg szuper korszerű, műanyag karosszériás autók nem lesznek!
Mert abban már ropogósra fog sütni a villám, ha beléd csap.
Kedves előző válaszolók! (A Faraday kalitkát említő kivétel! :) )
Először is: az autó gumijának pár centiméteres "szigetelése" mit sem számít villámcsapáskor. Azokon a feszültségeken simán átüt. Nem beszélve arról, hogy nagy valószínűséggel vizes is...
Másodszor: a zárt fém "doboz" - az autók nagy részének a kasztnija ilyen - nem engedi be a belsejébe az "áramot". A doboz fémrészeiben folyó áram elektromos tere "szorítja" ki. Nagyon konyhanyelven ez a Faraday kalitka elve.
A kiegészítésedet nem értem. Mit kell megvárni? Azt az egy-két ezredmásodpercet míg lejátszódik a villámcsapás? Csak nagyon el ne und magadat... :)
Ha nagyon csapkod a ménkű, be kell ülni a kocsiba. Ha menetközben kap el egy komolyabb zivatar, félre kell állni, míg a nagyja elmúlik. Nem magyarázom el miért... :)
dellfil
Dellfil-nél a pont.
Az autó kereke nem szigeteli ki a villámot. Remélem senki nem nem gondolja komolyan, hogy ha a villám átugrik többszáz métert, akkor az a 10cm gumi fogja megállítani. Várni meg nincs mire, a kisülés maga pillanatokig tart csupán. A kocsi belsejében meg nem kell tartani semmitől, ha fém az autó karosszériája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!