Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy fázisceruzát beledugtam a...

Egy fázisceruzát beledugtam a konnektorba, majd egy multiméter mérővezetékét ráillesztettem a kézzel érintednő fém felületre, és csodák csodájára az (ha halványan is) világítani kezdett. Hogy létezik ez? Hogy záródhat az áramkör?

Figyelt kérdés
2011. máj. 28. 03:25
 1/10 A kérdező kommentje:

Kiegészíteném annyival, hogy a vezetéket nem fogtam sehol, egy fa lapra tettem.

Illetve nem a mérővezeték világított természetesen, hanem a glimm lámpa a fázisceruzában.

2011. máj. 28. 03:28
 2/10 anonim ***** válasza:
Akkor sem zárt az áramkör, amikor az ujjaddal érinted meg a fázisceruzát!
2011. máj. 28. 08:07
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Az áramkör valóban nem záródik. A következő a helyzet:

A fázisceruza a fázist kapacitáson keresztül is kimutatja. Magyarul a fázisceruza végére az általad rácsatlakoztatott vezeték és a közelben lévő földelt (ill. Egyenpotenciálra hozott) fémberendezések között kapacitás képviseltetik.

2011. máj. 28. 09:19
 4/10 anonim ***** válasza:
84%

A fázisceruza úgy működik, hogy egy nagyon kicsi áram átfolyik a fázisceruzán ÉS RAJTAD. Ha szétszeded a fézisceruzát, találsz benne egy Megaohm nagyságrendű ellenállást, és egy olyan "izzót", ami néhány mikroampertől már fényt bocsát ki. Amikor megfogod a fázisceruza fém részét, te magad zárod rövidre a 220-ellenállás-"izzó"-te-föld áramkört.

Amikor bekötötted a multimétert, akár feszültség, akár árammérésben, akkor pedig az zárta helyetted "rövidre" az áramkört. Az ideális árammérő ugye 0 ohm (tehát vezető), az ideális feszültségmérő pedig "végtelen" ohm, tehát szakadás. Nade a valóságban egyik sem ideáli... Az árammérőnek is van egy kicsit ellenállása, illetve a fesz.mérő sem szakadás, hanem megaohm nagyságrendű ellenállása van. Így feltételezem, hogy feszültségmérő állásban használtad a multimétert, így kb a fele áram folyt át az "izzón", mintha te magad zártad volna rövidre, ezért világított csak halványan.

2011. máj. 28. 11:12
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Utánnajártam és valóban, amit Villanykörte írt az helyesnek bizonytatott.

Rátettem egy alufóliadarabot(nem összehajtogatva) a fázisceruka végére, hozzá közelítettem egy másik aluf. darabot ami nullára van kötve, és valóban (még ha csak nagyon kicsit is, de erősödött a lámpa fénye.

Viszont még egy kérdésem csak lenne. Mit jelent az hogy nem záródik az áramkör? A glimmlámpa miatt? hogy nem jelent fémes kötést?

2011. máj. 28. 13:28
 6/10 anonim ***** válasza:
Amikor egy darab vezetéket rákötsz a fázisceruza végére, akkor nem záródik az áramkör. Azért nem, mert a vezeték nincs földelve. Pusztán a vezeték és a földelés egymással ún. kapacitiv csatolásban van.
2011. máj. 29. 17:22
 7/10 anonim ***** válasza:

tegnap 11:12

" te magad zárod rövidre a 220-ellenállás-"izzó"-te-föld áramkört."

Ezt godold át kicsikét! Főként, hogy ha gumitalpú cipőben vagyok, és nem érek máshoz, akkor is működik a fázisceruza!

2011. máj. 29. 18:23
 8/10 A kérdező kommentje:

Villanykörte válasza:

"Amikor egy darab vezetéket rákötsz a fázisceruza végére, akkor nem záródik az áramkör." Ezt teljesen megértem, és a gumitalpú cipőt is aláírom, viszont ha vezetékkel zárom földre a fázisceruza végét akkor már zárva van. Nem?

2011. máj. 29. 23:38
 9/10 anonim ***** válasza:

"Ezt teljesen megértem, és a gumitalpú cipőt is aláírom, viszont ha vezetékkel zárom földre a fázisceruza végét akkor már zárva van. Nem?"

Akkor igen, zárva van. Viszont eredeti leírásodban nem földelted, akkor nem is volt zárva a kör.

2011. máj. 30. 14:16
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. teljesen világos.
2011. jún. 7. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!