Egy fázisceruzát beledugtam a konnektorba, majd egy multiméter mérővezetékét ráillesztettem a kézzel érintednő fém felületre, és csodák csodájára az (ha halványan is) világítani kezdett. Hogy létezik ez? Hogy záródhat az áramkör?
Kiegészíteném annyival, hogy a vezetéket nem fogtam sehol, egy fa lapra tettem.
Illetve nem a mérővezeték világított természetesen, hanem a glimm lámpa a fázisceruzában.
Az áramkör valóban nem záródik. A következő a helyzet:
A fázisceruza a fázist kapacitáson keresztül is kimutatja. Magyarul a fázisceruza végére az általad rácsatlakoztatott vezeték és a közelben lévő földelt (ill. Egyenpotenciálra hozott) fémberendezések között kapacitás képviseltetik.
A fázisceruza úgy működik, hogy egy nagyon kicsi áram átfolyik a fázisceruzán ÉS RAJTAD. Ha szétszeded a fézisceruzát, találsz benne egy Megaohm nagyságrendű ellenállást, és egy olyan "izzót", ami néhány mikroampertől már fényt bocsát ki. Amikor megfogod a fázisceruza fém részét, te magad zárod rövidre a 220-ellenállás-"izzó"-te-föld áramkört.
Amikor bekötötted a multimétert, akár feszültség, akár árammérésben, akkor pedig az zárta helyetted "rövidre" az áramkört. Az ideális árammérő ugye 0 ohm (tehát vezető), az ideális feszültségmérő pedig "végtelen" ohm, tehát szakadás. Nade a valóságban egyik sem ideáli... Az árammérőnek is van egy kicsit ellenállása, illetve a fesz.mérő sem szakadás, hanem megaohm nagyságrendű ellenállása van. Így feltételezem, hogy feszültségmérő állásban használtad a multimétert, így kb a fele áram folyt át az "izzón", mintha te magad zártad volna rövidre, ezért világított csak halványan.
Köszönöm a válaszokat. Utánnajártam és valóban, amit Villanykörte írt az helyesnek bizonytatott.
Rátettem egy alufóliadarabot(nem összehajtogatva) a fázisceruka végére, hozzá közelítettem egy másik aluf. darabot ami nullára van kötve, és valóban (még ha csak nagyon kicsit is, de erősödött a lámpa fénye.
Viszont még egy kérdésem csak lenne. Mit jelent az hogy nem záródik az áramkör? A glimmlámpa miatt? hogy nem jelent fémes kötést?
tegnap 11:12
" te magad zárod rövidre a 220-ellenállás-"izzó"-te-föld áramkört."
Ezt godold át kicsikét! Főként, hogy ha gumitalpú cipőben vagyok, és nem érek máshoz, akkor is működik a fázisceruza!
Villanykörte válasza:
"Amikor egy darab vezetéket rákötsz a fázisceruza végére, akkor nem záródik az áramkör." Ezt teljesen megértem, és a gumitalpú cipőt is aláírom, viszont ha vezetékkel zárom földre a fázisceruza végét akkor már zárva van. Nem?
"Ezt teljesen megértem, és a gumitalpú cipőt is aláírom, viszont ha vezetékkel zárom földre a fázisceruza végét akkor már zárva van. Nem?"
Akkor igen, zárva van. Viszont eredeti leírásodban nem földelted, akkor nem is volt zárva a kör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!