Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyek a legveszélyesebb...

Melyek a legveszélyesebb anyagok a kémia szertárban?

Figyelt kérdés

mármint egy általános iskolai vagy egy gimnáziumi kémia szertárban melyik anyag a legveszélyesebb és miért?

(pl: belélegezzük és elájulunk xD, bőrünkre kerül és mar stb..)

öcsémnek kell egy fogalmazást írnia

(tömény sósav, tömény kénsav, vízüveg, kén-dioxid -> mondjuk az csak úgy van ha fejlesztünk xD ezeket mondtam neki)

2011. máj. 27. 00:53
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Tömény kénsav - ha bőrre kerülés után még gyorsan SZÁRAZ ronggyal letörlöd, elég jól megúszod sérülés nélkül

Tömény nátrium hidroxid - rettentő veszélyes, ha bőrre kerül égési sebet okoz, ugyanakkor mélyen belemar a szövetekbe. Ha szembe kerül, azonnali vakságot okoz. Ha lenyeled, maradandó sérülést okoz a nyelőcsőben és gyomorban.

Hidrogén-fluorid oldat (folysav): Ha kézre kerül, iszonyú csúnyán belemar a körömágyba, hetekig nem gyógyul be, irtózatos szenvedéssel jár.

alkálifém-cianidok (pl. KCN, NaCN) - gőzei valamint kontakt lenyelése fulladásos halált okoznak.

Tionil-klorid: legerősebben folytó, fullasztó hatású gőzei vannak, légutakat tönkreteszi.

Benzol, piridin - erősen rákkeltő hatásúak

Éter, n-hexán - robbanásveszélyes gázelegyet alkot levegővel

Nátrium, kálium - vizzel hevesen reagál, kézre kerülve is

Hirtelen ennyi jutott eszembe

Üdv: egy vegészmérnök hallgató

2011. máj. 27. 01:51
 2/7 anonim ***** válasza:

Fehér foszfor – gyúlékony és mérgező

Tömény salétromsav – maró anyag

Bróm – mérgező, maró

Arzén, higany és bárium vegyületei - mérgezőek (BaSO4 nem mérgező)

2011. máj. 27. 22:02
 3/7 anonim ***** válasza:
de a BaSO4 is mérgező, csak mivel oldhatatlan csapadékot képez ezért érintkezéssel nem mérgez. lenyeléssel viszont igen
2011. máj. 27. 22:37
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha mérgező lenne, vagyis ha oldódna a gyomorban, akkor nem lehetne röntgen kontrasztanyagnak használni:

[link]

2011. máj. 27. 22:59
 5/7 anonim ***** válasza:
érdekes, ezt nem tudtam
2011. máj. 27. 23:11
 6/7 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat :D

egyébként tényleg, ilyen bárium szutykot itattak velem is :S xD

2011. máj. 30. 12:11
 7/7 rotterdami válasza:

Kedves első válaszoló.

Én úgy tudom, hogy a folysav tartásához külön valami speckós engedély szükséges mert olyan veszéllyes anyag.

Miért és hogyan lehetne egy átlagos kémiaszertárba?

(Legalábbis úgy tudom)

2016. júl. 25. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!