Melyek a legveszélyesebb anyagok a kémia szertárban?
mármint egy általános iskolai vagy egy gimnáziumi kémia szertárban melyik anyag a legveszélyesebb és miért?
(pl: belélegezzük és elájulunk xD, bőrünkre kerül és mar stb..)
öcsémnek kell egy fogalmazást írnia
(tömény sósav, tömény kénsav, vízüveg, kén-dioxid -> mondjuk az csak úgy van ha fejlesztünk xD ezeket mondtam neki)
Tömény kénsav - ha bőrre kerülés után még gyorsan SZÁRAZ ronggyal letörlöd, elég jól megúszod sérülés nélkül
Tömény nátrium hidroxid - rettentő veszélyes, ha bőrre kerül égési sebet okoz, ugyanakkor mélyen belemar a szövetekbe. Ha szembe kerül, azonnali vakságot okoz. Ha lenyeled, maradandó sérülést okoz a nyelőcsőben és gyomorban.
Hidrogén-fluorid oldat (folysav): Ha kézre kerül, iszonyú csúnyán belemar a körömágyba, hetekig nem gyógyul be, irtózatos szenvedéssel jár.
alkálifém-cianidok (pl. KCN, NaCN) - gőzei valamint kontakt lenyelése fulladásos halált okoznak.
Tionil-klorid: legerősebben folytó, fullasztó hatású gőzei vannak, légutakat tönkreteszi.
Benzol, piridin - erősen rákkeltő hatásúak
Éter, n-hexán - robbanásveszélyes gázelegyet alkot levegővel
Nátrium, kálium - vizzel hevesen reagál, kézre kerülve is
Hirtelen ennyi jutott eszembe
Üdv: egy vegészmérnök hallgató
Fehér foszfor – gyúlékony és mérgező
Tömény salétromsav – maró anyag
Bróm – mérgező, maró
Arzén, higany és bárium vegyületei - mérgezőek (BaSO4 nem mérgező)
Ha mérgező lenne, vagyis ha oldódna a gyomorban, akkor nem lehetne röntgen kontrasztanyagnak használni:
köszönöm a válaszokat :D
egyébként tényleg, ilyen bárium szutykot itattak velem is :S xD
Kedves első válaszoló.
Én úgy tudom, hogy a folysav tartásához külön valami speckós engedély szükséges mert olyan veszéllyes anyag.
Miért és hogyan lehetne egy átlagos kémiaszertárba?
(Legalábbis úgy tudom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!