Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy kell ph-t számítani?...

Hogy kell ph-t számítani? Honnan tudom hogy egy anyagnak mekkora a ph-ja?

Figyelt kérdés
2011. máj. 7. 14:25
 1/8 anonim válasza:
0%
a ph értéket nem számolják, hanem mérik.
2011. máj. 7. 14:37
 2/8 A kérdező kommentje:
és honnan tudom hogy mekkora a ph-ja?
2011. máj. 7. 14:42
 3/8 Silber ***** válasza:

És szerinted a mérőműszer csak a hasára üt, és random módon kidob egy eredményt? A pH-t lehet számítani, ha ismerjük az oldat összetételét. Én itt együltő helyemben ki tudom számolni egy pl. 0,1 mol/dm^3 koncentrációjú ecetsavoldat pH-ját... Aki nem ért hozzá, legalább írja utána, és ne mondjon enélkül butát.

Kérdező: a pH-t lehet számolni, viszont csak azesetben, ha pontosan ismerjük az összetételét. Erős savak/bázisok esetén könnyű, gyengék esetében már figyelnünk kell arra is, hogy miképp viselkedik az adott anyag (mennyire szeret szétbomlani a vízben, disszociálni). Ezektől függően több irányból közelítve is ki lehet számolni a kémhatást. Ha van példád, írd le.

2011. máj. 7. 14:54
 4/8 A kérdező kommentje:
most sajnos nem tudok példát mondani. de mit kell tudni ahhoz hogy kiszámoljuk?
2011. máj. 7. 15:07
 5/8 anonim ***** válasza:
Az előző leírta: az oldat pontos összetétele szükséges, meg némi elmélet. Vagy azt szeretnéd, ha leírnánk a pH-számítás általános lépéseit, példákkal illusztrálva?
2011. máj. 7. 15:42
 6/8 A kérdező kommentje:
nagyon megköszönném:)
2011. máj. 7. 15:55
 7/8 Silber ***** válasza:

Na akkor...

1.: Erős sav pH-jának kiszámítása.

Erős sav pl. a sósav. Egy sav akkor erős sav, ha gyakorlatilag 100%-ban disszociál (lead protont).

Tegyük fel, hogy egy sósavoldat koncentrációja c=0,1M. Mivel az oldatban a hidrogénion, és a sav koncentrációja megegyezik (mivel 1 proton szakadt le 1 HCl-molekuláról), ezér c(H+)=0,1 mol. Továbbiakban így jelölöm a hidrogénionkoncentrációt: [H+]. Akkor számoljunk.

c=[H+]. Mint tudjuk, a pH definíciója: a hidrogénionkoncentráció tízes alapú negatív logaritmusa, számszerűleg: pH=-lg[H+]. Behelyettesítve kapjuk:

pH=-lg[0,1]=1

Tehát a 0,1M koncentrációjú sósavoldat pH-ja 1.

1.: Tegyük fel, hogy a 0,1M ecetsavoldat (ecet) pH-ját akarjuk kiszámítani. Ehhez tudnunk kell az ecetsav savi disszociációs állandóját (ez szakkönyvekből kikereshető, értéke Ks=1,86*10^-5M). Ekkor fel kell írnunk a következő képletet:

Ks=[H+]^2/(c-[H+]), ahol Ks a savi disszociációs állandó, c a sav koncentrációja, [H+] pedig a hidrogénion koncentrációja. Behelyettesítünk:

1,86*10^-5=[H+]^2/(0,1-[H+])

Ha ezt az egyenletet megoldjuk, azt kapjuk, hogy [H+]=0,0014 (kerekítve).

Előveszük a pH-képletet:

pH=-lg(0,0014)=2,85

Tehát a 0,1M koncentrációjú ecetsavoldat pH-ja 2,85.

2011. máj. 7. 16:27
 8/8 anonim ***** válasza:

Rengeteg kérdés van pH-számítással kapcsolatban itt is, nézz csak körül. Az elmélet - egyetemi szinten.

[link]

Ennél kicsivel egyszerűbb, de konkrét példán:

[link]

Illetve bármi, ami hasznosnak tűnik egy "pH számítás" Google keresés után. Az én jegyzetem 12 oldalt ír a témáról, és semmi példa - ezt itt nem akarnám egyben prezentálni. :)

Ha ezen után sem világos, akkor küldj privát üzenetet az egyik válaszadónak, bár az előző nevében nem nyilatkozhatok, de szerintem ő is szívesen segít. (Én elég régen foglalkoztam ezzel, ha nem gond, hogy fel kell frissítsem az emlékeimet, írhatsz nekem is, de nem vegyész, bioinformatikus vagyok.)

2011. máj. 7. 16:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!