Pontosan mi zajlik le egy növényben, amikor nyári melegben hideg vízzel meglocsoljuk?
Miért pusztul bele, mi történik vele pontosan?
Akkor is ez történne vele, ha a levegővel és a földdel azonos hőmérsékletű vízzel locsolnánk meg?
Miért kérded? Csak nem a fizika érettségire készülsz és a kezedbe akadt egy 2006-os feladatsor?
ha igen, akkor elmondom, hogy az ott szereplő válaszok közül mind baromság, ezért ennél a kérdésnél senkitől nem vontak le pontot, mindent elfogadtak.
Amúgy a pontos választ én sem tudom.
Igen,szeretném megerősíteni az 2. hozzászólót.
A vízcsepp optikai tulajdonságai miatt úgy viselkedik mint egy domború lencse más néven gyűjtőlencse. Ahogy az elnevezés is utal rá; összegyűjti a fényt,mégpedig úgy hogy amikor (párhuzamos)fénysugarak haladnak át rajta akkor az úgy törnek meg hogy egy pontban az ún. fókuszpontban metszik egymást. Egy hétköznapi példával szemléltetve pontosan úgy működnek ezek a vízcseppek mint egy nagyító.A összegyűjtött napsugarakat egy pontba koncentrálva megnövekszik a fényintenzitás és ezért sokkal jelentősebb a fényenergia hőhatása is,ekkor sérülnek meg a növény sejtjei.Úgy gondolom hogy a fotoszintézisért felelős kloroplasztisz sérül meg,elveszti funkciós képességét.
a második válasz lemaradt.
Szóval mivel nem a vízcsepp hőmérsékletéből adódik a növénysejt roncsolása,hanem a alakjából és fénytani viselkedéséből ezért bármilyen hőmérsékletű vízcsepp ugyanígy viselkedik
remélem tudtam segíteni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!