Mitől lesz polarizált a Napból a légkörön átjutó fény?
Itt nézd meg a 9. és 18.diát
én arra tippelek hogy ahogy a levegő részecskéről és a szennyeződésekről visszaverődik ugyanúgy polarizált lesz mint amikor egy felületről történik.
Azt szeretném még tőled kérdezni hogy szerinted a szóródik mit jelent pontosan az eltérülnek ill. visszaverődiknek szinonimája? És amit te is említettél hogy egy sík felületről visszaverődő fény polarizált lesz,mi okozza ezt a jelenséget?
köszönöm az eddigi válaszodat:) ment a zöldkéz
második: pedig ez így megy, az égbolt fénye alapjáraton poláros. "ha így lenne egy polárszűrőt körbeforgatva elsötétedne majd kivilágosodna az ég, a forgatásnak megfelelően." pontosan így is történik.
Pontosabban akkor, ha tiszta az ég, ez lehet nappal vagy naplemente után is. Ha borult, fedett, akkor nem.
Az egy nagyon érdekes és látványos jelenség amit polár szűrővel alkalom adtán nézelődve, rajta keresztül láthatunk.
Azt figyeltem meg, hogy a nap irányába nézve és annak háttal, az égbolt fénye nem polarizált. Ezzel szemben arra merőleges irányban hihetetlenül gyönyörű jelenséget láthatunk.
A nap sugaraira merőleges irányban az égbolt mély kék színűvé válik.
Mitől polarizálódik a fény a levegő részecskéin?
A nevében is benne van, hogy a levegőnek anyaga van ami hatással van többek között a fényre. A levegő részecskéin a fény polarizáltan verődik vissza, ha abban a szögben éri a fény, ahol egyébként is létrejöhet a polarizáció jelensége.
Poláros fény jön létre minden olyan felületen ami nem közvetlen tükör de csillogó felületű. Létre jön a jelenség
matt felületen is. Ehhez 45 fok vagy annál laposabb szögben kell felénk irányuló fénynek érnie, hogy polarizált csillanást láthassunk a felületén.
Ezek főleg tapasztalatok abból az időből. amikor mindig magammal hordtam egy polár szűrőt és amikor volt rá pár percem (pl.villamosra várakozva egy hídon), akkor rendszeresen kerestem a poláros törvényszerűségeket.
Egyébként egy tükör felület vagy tükrösen krómozott fém felület nem polarizálja a fényt hanem visszaveri teljes mértékben. Viszont a foncsor nélküli üveg felület polarizál.
A nagy víz felületek is polarizálják a fényt. A vízre szomjazó madarak és rovarok a poláros fényt érzékelik (bögöly, szitakötő) a saját szemükkel (velünk ellentétben) és a távoli poláros fény alapján találnak a vízhez.
A polarizált égboltról még több találat (egy hosszú link):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!