Akármennyire is összerázom az étolajat és a vizet, mindig külön fog válni és az olaj a vízen fogsz úszni? Miért? Mi okozza?
szerintem az lehet még, hogy a vízben ugye hidrogénkötések vannak, az olajban meg valami más. emiatt a vízmolekulák jobban vonzzák egymást, mint az olajat, így kilökik maguk körül azt.a másik, hogy az olaj molekulái jóval nagyobbak, emiatt a rendszer kolloid(vagyis nem biztos, hogy ez a szakszerű kémiai kifejezés...) lenne, ami legtöbbször az idő előrehaladtával leülepszik, itt épp felúszik.
de mondom, ez csak az én véleményem, nem tudom pontosan.
kivéve alkohol és pl jód mert ott az alkohol oxigénje polarizálja a jódot és ezért a jód oldódni fog alkoholban
mellesleg a sűrűségnek nincs szerepe az oldódásban (csak abban hogy melyik úszik melyiken ha nem oldódnak egymásban)
Márpedig két fő momentuma van a jelenségnek, amit már le is írtak:
1.: Az olaj sűrűsége kisebb, mint a vízé. Ez okozza azt, hogy az alacsonyabb potenciálú (mélyebb) részbe a víz fog tódulni, míg az olaj kiszorul onnan.
2.: Az olaj és a víz gyakorlatilag nem elegyedik (csak elhanyagolható mértékben). Ennek oka a molekulák polaritásában rejlik. A vízmolekulában parciális + és - töltések találhatók, mivel kicsi a mérete, és a felépítő atomok EN-i között nagy a különbség (H-é 2,1, míg oxigéné talán 3,5). Az olajok esetén a hosszú CH-lánc miatt ezek az apró parciális töltéskülönbségek sokkal nagyobb térrészen tudnak eloszlani, így gyakorlatilag homogénnek tekinthető, nincsenek pozitívabb/negatívabb részek. Mivel követjük a poláris-poláris és apoláris-apoláris oldódás elvét, így a két anyag nem elegyedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!