Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az mennyire gáz, hogy 30...

Az mennyire gáz, hogy 30 napon át levegőt fecskendezek a hasamba, bőr alá? :S

Figyelt kérdés

A gipszem miatt kell, már csak 9 van vissza a 30-ból, de minden egyes alkalommal jutott levegő is a gyógyszerrel együtt a fecskendőből - és eléggé fájdalmas volt, és púpos...

De csak most gondolkodtam el rajta, hogy elvileg nem jó, ha buborék kerül a véráramba - miért nem jó, milyen veszélyei vannak?

A fecskendőből bevitt levegő egy az egyben bekerült az erekbe?

Köszönöm előre is a válaszokat!

2011. ápr. 14. 22:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Mi történt?

Ha bőr alá kapsz bármit,az hogy kerül az erekbe??

Mi köze a gipsznek a subcután injectióhoz???

Mit is kapsz ?? És miért???

2011. ápr. 14. 22:37
 2/14 A kérdező kommentje:

Csípőtől bokáig érő gipsz van a bal lábamon :) Elvileg annyira se szabadna felkelnem, hogy kimenjek a konyhába összeütni egy szendvicset. Az injekciókat azért írták fel, hogy megelőzzék az emboliát.

A neve: Clexane.

Azt hallottam, hogy a hajszálerekbe kerülő levegő buborékok is hordoznak veszélyt magukban...

És mivel levegő ment a cuccal együtt... és nem nagyon távozott utána a hasamból... gondoltam, hogy simán bejuthatott az érfalakon...

Bár nem értek ilyenekhez, ezért is tettem fel a kérdést :)

2011. ápr. 14. 22:47
 3/14 anonim ***** válasza:
68%

A bőr alá adott szuri a bőr alá kerül, nem közvetlenül a véráramba. Persze nem jó, ha kerül bele buborék, szólj az orvosnak, hogy ez a panaszod. A véráramba került buborék szinte azonnal problémát okoz, szóval ha eddig nem lett tőle bajod, ezután se lesz. Amúgy az a baj egy gázbuborékkal a vérben, hogy egy eret eltömíthet, ezzel megszakítja a keringést, az adott terület elhal.

Wiki:

"Embóliának nevezzük azt az állapotot, amikor egy objektum (embolus) az érrendszerben a vérkeringés segítségével egyik helyről egy másik helyre sodródik, majd elzárja azt az érszakaszt, ahol megakad."

"Levegőembólia: Levegőbuborékok kerülnek az érrendszerbe."

2011. ápr. 14. 22:49
 4/14 anonim ***** válasza:
71%

Szúrás előtt légteleníts!

Felfelé tartott tűvel nyomd meg kicsit a dugattyút, hogy a levegő távozzon, és akkor nem nyomsz levegőt be.

Ezt még a legutolsó narkós is megcsinálja szúrás előtt!

2011. ápr. 14. 23:00
 5/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindkét választ :)

Nem is tudtam, hogy az is embolia, amikor egy levegőbuborék kerül a véráramba.

A gyógyszert ugye a mozgás-szegénység miatt esetlegesen keletkező vérrögök ellen kaptam, ami aztán kinyír tüdőemboliában. Úgy voltam vele, hogy levegő ide, kis buborék oda, én nem akarok vérrögök miatt meghalni, úgyhogy szorgalmasan beadogatom magamnak az előírt mennyiséget :D

Tudom, hogy az nem érbe megy - de pl. az is veszélyes, amikor a vaginába levegő kerül kívülről. Ebből indultam ki. Néha sikerül az összes levegőmennyiséget belőnöm magamnak, ami a fecskendőben van :S Na, akkor tud fájni, és érzem az útját, ahogy vándorol, amíg szét nem terül a púp a bőröm alatt... Csak ez olyan félelmetes érzés volt.

2011. ápr. 14. 23:03
 6/14 A kérdező kommentje:

Harmadik kommentelő - ezt nagyon elbénáztam eddig :(

Majd a hátramaradó 9-et...

A legelső injekciónál ott volt a doki, és magyarázta, mit hogy csináljak - az ő utasítása az volt, hogy pöcköljem felfelé a levegőt, mert majd az nyomja maga előtt a cuccot a hasamba.

Eddig így csináltam :S Tehát a levegőt nem kinyomtam belőle, hanem felülre ütögettem, és úgy injekcióztam...

2011. ápr. 14. 23:06
 7/14 anonim ***** válasza:
51%
Olyat nem mondhatott az orvos hogy a levegőt hagyd benn!
2011. ápr. 14. 23:12
 8/14 A kérdező kommentje:

Pedig erre tökéletesen emlékszem, mert nagyon figyeltem: "pöcgölgesd felfele a levegőt, hogy majd az tolja maga előtt a gyógyszert" Kb. ilyesmi volt.

De akkor ez felejtős. Jó, hogy már 21-et beadtam magamnak így :D

Lehet, hogy nem is figyelt oda rám, mert elég rossz kedvű és ingerült volt, és nem tűnt emberkedvelőnek sem... Szóval lehet, fel se fogta mit magyaráz. :/

2011. ápr. 14. 23:22
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Azért ne aggódj, ha nagyon kevés a levegő, akkor ki se jön a fecskendőből, hanem benne marad a csőrében. Van ott elég holttér egy kis levegőbuboréknak.
2011. ápr. 15. 00:24
 10/14 anonim ***** válasza:
44%
amúgy trombózis ellen kapod azt,de mind1...mivel nem mozoghatsz,ezért nem lenne jó,ha megalvadna a vér az erediben,mert akkor trombózisod lenne,úgyhogy véralvadásgátló ez a szuri.és igen,kikell nyomni belőle a levegőt előtte.megkell pöcögtetni,hogy felmenjen benne a levegő,és utána kinyomni belőle azt:D
2011. ápr. 15. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!