Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tudósok képesek lesznek...

A tudósok képesek lesznek majd dinoszauruszokat klónozni?

Figyelt kérdés
2009. márc. 1. 18:56
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%
Nos, akkor ha nem is teljesen lesz az élőlény embrionális fejlődése során olyan, mint az elődei. Bizonyos jegyek, pl. madárembriónál a fogak, az öt ujjas kéz, és a farok, valamint az ezen tulajdonságok létrehozására szolgáló gének felismerése jó támpont lehet, ha netán mégis rájönnek arra, hogyan lehet megfejteni 1 több millió éves DNS-roncsot. Talán, ha ilyen módon dínószerűvé tett madarak DNS-ét felhasználják a hiányzó foltok pótlására, egy egészen dínószerű lényt (ha netán egy igazi dínót is) kapnánk.
2010. márc. 19. 17:29
 22/28 anonim ***** válasza:
53%
Nagyon remélem, hogy igen. Én már akarok látni egy élő T-Rexet :D Kicsiként még háziállatnak is elfogadnám :D
2010. szept. 30. 23:05
 23/28 anonim ***** válasza:
78%
Csirkében már sikerült bekapcsolni pár dinó gént. Merthogy benne is megvan, csak nem működik - vagy működne, de nem kapcsol be soha.
2010. okt. 1. 01:43
 24/28 anonim ***** válasza:
82%

Olvasgattam itt a hozzászólásokat és együtt érzek a genetikus "kollégával" (én inkább molekuláris biológiával és orvosi "dolgokkal" foglalkozok). Néhányan itt nagyon rózsásan fogják fel a dolgokat.

Nincsenek a szó szoros értelmében olyanok, hogy "dinó gének". A gének kis fehérjéket kódolnak, melyek egy részének még ma is ismeretlen a funkciója (az emberi genomról beszélek). Pláne a jelátviteli fehérjék szintjén vannak bonyolult kölcsönhatások és szabályozó mechanizmusok. Nem úgy néz ki a dolog, hogy van "dínó-karom" és "dínó-fog" gén és csak ezeket kell aktiválni, vagy létrehozni "valahogy"...

Akik csirkéből akarnak dinoszauruszt csinálni, azoknak írnék egy hasonlatot: az közismert, hogy az emberi és csimpánz genom 98%-a hasonló. Akkor én azt mondom, hogy egy csimpánz testi sejtjéből klónozzanak egy embert, elvégre a "hiányzó" 2% már fel van térképezve, így "csak" bele kellene tenni a csimpánz genomba, a maradék 98%-ot pedig kicsit úgy "modulálni", hogy ember legyen belőle. És ezek után az emberi petesejt már rendelkezésre is áll, így ezzel a résszel nem is kell szenvedni. Ugye, hogy milyen egyszerű?

És a dinós esetben a gének jó része teljesen hiányzik. Szerintem jó, ha 70%-80%-ban hasonlít rájuk valamelyik mai állat, de hiányzó rész így is teljes homály... De hogyha ismernénk is a hiányzó géneket, akkor se sokkal vagyunk előrébb, mivel nem ismernénk a funkciójukat. De ha még azt is ismernénk, akkor is ott állunk, mint a csimpánz-ember példában. Sőt, még ott sem, mert kellene petesejt. És az oké, hogy a petesejt enukleálva van, vagyis nincs benne DNS, de a citoplazmájában jelen kell lennie azoknak a transzkripciós faktoroknak, melyek elindítják a bejuttatott DNS megfelelő génjeinek az átírását (vagyis még ki kellene találni, hogy melyik géneket kellene kezdetben átíratni és még meg kellene találni és szintetizálni az ezekhez szükséges transzkripciós faktorokat is).

Vagyis hogyha jelenleg tudnánk csimpánzból embert csinálni, akkor is a dinók létrehozásához ezen felül még 3 probléma állna fent, melyek közül az egyik leküzdhetetlennek látszik (hiányzó DNS "kitalálása"), a másik kettő (funkció feltérképezés, petesejt gondok) pedig a sci-fi határait súroló eszközökkel lenne megoldható a távoli jövőben.

2011. jan. 12. 12:15
 25/28 InGen.hun válasza:
3%

Tisztázzunk valamit!

1973-ban egy ambiciózus amerikai biogenetikai cégnél sikerült létrehozni egy instabil, ám működő DNS láncot, mely egy Velociraptor klónozásához kellet. Még ebben az éveben (1973) napvilágot látott egy velociraptor, de az állat 2 hónap után elpusztult. 1974 jún. 4-én rájöttek, hogy egy vékonyta hiba csúszott a kiegészített DNS láncba.

1978 elején megalkották az első "működőképes" velociraptort. 1786-ban ugyanez sikeres lett egy edmontosaurussal. Majd így ment tovább, közben a Jurassic Park című film megalkotásával új ötletek születtek a szigettel kapcsolatban. Ám nem egy szigetre, hanem egy kis országba érkeztek a lények... Mivoltukról semmit sem tudunk... Aki nem hiszi, az jelöljön be msn-en és mindent megpróbálok elmagyarázni: pocok45@hotmail.com

2011. nov. 15. 18:01
 26/28 anonim ***** válasza:
78%
Én úgy tudom h egy 68 millió éves t-rex lábcsontjából kinyert fehérje minta alapján megállapítható, h a t-rex a csirke ősi változata. Tehát a csikénél kéne kezdeni a dolgot.
2011. nov. 26. 14:54
 27/28 anonim ***** válasza:
100%
200-300 év múlva talán.
2013. okt. 31. 15:01
 28/28 anonim ***** válasza:
76%

A kvantum számítógépek hajnalán járunk, és ezek gépek már egy teljesen szétroncsolt DNS mintátát is össze tudnának állítani. Az utóbbi 10 évben, komoly áttörések voltak, a klónozás területén. Nem tartom kizártnak, hogy majd klónozni fogják a dinókat.

Jelenleg a mamutokat szeretnék klónozni, ha meg lesz rá az engedély.

Sok tudós szerint, a klónozás a jövő. pl... emberi szervek, újra klónozása.

2022. szept. 13. 08:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!