Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Klónozás, biológiai fejlődés....

Klónozás, biológiai fejlődés. Szerintetek le lehet győzni a természetet?

Figyelt kérdés
kinek mi a véleménye a témáról? bele szabad-e nyúlni az élet rendjébe?
2011. ápr. 9. 23:05
1 2
 11/13 anonim válasza:
ja és annyival még kiegészíteném, hogy természetesen a születendő klón elölről kezdi a fejlődést, amiben igencsak hátrányos lehet, hogy a sejtjeinek életkora már születésekor esetleg 20-30 év. ha hozzávesszük a nővekedési és fejlődési rendellenességeket, a szinte kötelező elhízást (Dollynál is fennált), szív és érrendszeri betegségeket, akkor a klón meg se élné a felnőttkort.
2011. ápr. 10. 17:01
 12/13 A kérdező kommentje:

kösz a válaszokat!

hozzáfűznék pár dolgot:

dolly azért lett olyan, amilyen, mert idős dns-t ültettek a petesejtbe. tudjuk, hogy a kromoszómák rövidülnek,ezért olyan sejttel kellene probálkozni, ami nem rövidül(ha jól gondolom a csírasejtek megfelelők, vagy akár egy újszülött sejtje.

érdekes kísérletek lehetnének: 5 ugyanolyan genetikai állományú embert a világ különbözö pontjain felnevelnének--> a gének és a nevelés szerepét megfigyelhetnénk a jellemfejlődésben.

a másik: mi lenne, ha egy gépet/új testet rá tudnánk kötni az agyunkra?a szervi megbetegedések általi halált ki lehetne zárni, tudom, hogy ez így lehetetlennek tűnik, de biztos vagyok benne, hogy az idő és a tudomány megoldaná a problémát.

vélemények?

2011. ápr. 13. 18:10
 13/13 anonim ***** válasza:

„Érdekes kísérletek lehetnének: 5 ugyanolyan genetikai állományú embert a világ különbözö pontjain felnevelnének--> a gének és a nevelés szerepét megfigyelhetnénk a jellemfejlődésben.”

Ilyen kísérletek vannak, ikervizsgálatnak hívják. Miután az egypetéjű ikrek tkp. egymás klónjai, a genetikai állományuk megegyezik. Van olyan ikerpár, ahol a két tag két külön családban nevelkedik. Nos, pont náluk vizsgálják a testi-lelki tulajdonságokat, és az egyezőségekből, különbségekből következtetnek az egyes tulajdonságok genetikai meghatározottságára. Ugyanis mint azt gondolom te is tudod, az egyes fenotipusok kialakításában a környezet és a genetika is jelentős szerepet játszik.

„A másik: mi lenne, ha egy gépet/új testet rá tudnánk kötni az agyunkra? A szervi megbetegedések általi halált ki lehetne zárni, tudom, hogy ez így lehetetlennek tűnik, de biztos vagyok benne, hogy az idő és a tudomány megoldaná a problémát.”

Ez nekem úgy hangzik, mint egy „sima” transzplantáció. Ha ugyanazt a beidegzést (vagy gép esetén teljes irányítást, és az agy életbentartását) meg tudod oldani, amit a természet kialakított a szervezetedben, akkor nincs probléma ezzel. Lehet, hogy a tudomány meg fogja tudni oldani, sőt valószínű, de az biztos, hogy még sok idő kell hozzá.

2011. ápr. 13. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!