Klónozás, biológiai fejlődés. Szerintetek le lehet győzni a természetet?
kösz a válaszokat!
hozzáfűznék pár dolgot:
dolly azért lett olyan, amilyen, mert idős dns-t ültettek a petesejtbe. tudjuk, hogy a kromoszómák rövidülnek,ezért olyan sejttel kellene probálkozni, ami nem rövidül(ha jól gondolom a csírasejtek megfelelők, vagy akár egy újszülött sejtje.
érdekes kísérletek lehetnének: 5 ugyanolyan genetikai állományú embert a világ különbözö pontjain felnevelnének--> a gének és a nevelés szerepét megfigyelhetnénk a jellemfejlődésben.
a másik: mi lenne, ha egy gépet/új testet rá tudnánk kötni az agyunkra?a szervi megbetegedések általi halált ki lehetne zárni, tudom, hogy ez így lehetetlennek tűnik, de biztos vagyok benne, hogy az idő és a tudomány megoldaná a problémát.
vélemények?
„Érdekes kísérletek lehetnének: 5 ugyanolyan genetikai állományú embert a világ különbözö pontjain felnevelnének--> a gének és a nevelés szerepét megfigyelhetnénk a jellemfejlődésben.”
Ilyen kísérletek vannak, ikervizsgálatnak hívják. Miután az egypetéjű ikrek tkp. egymás klónjai, a genetikai állományuk megegyezik. Van olyan ikerpár, ahol a két tag két külön családban nevelkedik. Nos, pont náluk vizsgálják a testi-lelki tulajdonságokat, és az egyezőségekből, különbségekből következtetnek az egyes tulajdonságok genetikai meghatározottságára. Ugyanis mint azt gondolom te is tudod, az egyes fenotipusok kialakításában a környezet és a genetika is jelentős szerepet játszik.
„A másik: mi lenne, ha egy gépet/új testet rá tudnánk kötni az agyunkra? A szervi megbetegedések általi halált ki lehetne zárni, tudom, hogy ez így lehetetlennek tűnik, de biztos vagyok benne, hogy az idő és a tudomány megoldaná a problémát.”
Ez nekem úgy hangzik, mint egy „sima” transzplantáció. Ha ugyanazt a beidegzést (vagy gép esetén teljes irányítást, és az agy életbentartását) meg tudod oldani, amit a természet kialakított a szervezetedben, akkor nincs probléma ezzel. Lehet, hogy a tudomány meg fogja tudni oldani, sőt valószínű, de az biztos, hogy még sok idő kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!