Miért csörög a mobiltelefon a bezárt (elvileg) fém házzal rendelkező mikróban?
Egy érdekes kísérletet próbáltam ki pár napja: a mikróba betettem egy mobiltelefont, majd becsuktam a mikró ajtaját. Nagy meglepetésemre, amikor felhívtam a telefont, az teljesen jól működött. Ez ellentmond az eddigi fizika tanulmányaimmal (Faraday-kalitka; a zárt fém test belsejébe semmilyen elektromágneses hullám nem juthat(na) be). Örülnék ha valaki tudna erre magyarázatot adni. (Több különböző mikróval is megpróbáltam már, mindegyikben működött a telefon.)
AKÁRKI KÍSÉRLETEZIK EZZEL, A MIKRÓT TILOS ELINDÍTANI, HA BENT VAN A TELEFON!! ROBBANÁSVESZÉLY!!
Sokan elfelejtitek, hogy a mikró nem teljesen zár fémdoboz. A fémlemez festett, nem? A festék az szigetel, nem elektromosan vezető anyag, tehát az ajtó már antennaként tud működni ezért nem árnyékolja le a telefont. A jobb minőségű mikrónál valószínű az ajtót is fémesen összekötötték a fémdobozzal ezért árnyékolja le a telefont. De további gond, hogy a telefonok ma már legalább 4 frekvencián működnek, és nem tudod éppen melyiket használja.
A mikrós kísérlet nem megfelelő a Faraday kalitka demonstrálására. Olyan fémdobozba tegyétek a telefont amelyik teljesen zárt minden élénél. Másodsorban a fémdoboz anyagvastagsága is számít, frekvenciafüggő a csillapítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!