Miért csörög a mobiltelefon a bezárt (elvileg) fém házzal rendelkező mikróban?
Egy érdekes kísérletet próbáltam ki pár napja: a mikróba betettem egy mobiltelefont, majd becsuktam a mikró ajtaját. Nagy meglepetésemre, amikor felhívtam a telefont, az teljesen jól működött. Ez ellentmond az eddigi fizika tanulmányaimmal (Faraday-kalitka; a zárt fém test belsejébe semmilyen elektromágneses hullám nem juthat(na) be). Örülnék ha valaki tudna erre magyarázatot adni. (Több különböző mikróval is megpróbáltam már, mindegyikben működött a telefon.)
AKÁRKI KÍSÉRLETEZIK EZZEL, A MIKRÓT TILOS ELINDÍTANI, HA BENT VAN A TELEFON!! ROBBANÁSVESZÉLY!!
Egy itteni válasz szerint a mikrosütő csak arra a frekvenciára van leárnyékolva, amin működik (2-3 GHz, lényegtelen)
A mobiltelefon kicsit alacsonyabb frekin működik, ezért átmennek a hullámok a készülék dobozán.
Itt olvastam, nem tudom mennyire igaz.
"Faraday-kalitka; a zárt fém test belsejébe semmilyen elektromágneses hullám nem juthat(na) be"
A mikró nem zárt fém test.
A liftben is tudsz telefonálni, pedig az is Faraday kalitka. Repülőben, autóban, fém kalitkában szintúgy.
A Faraday kalitka a statikus elektromos mezőt nem engedi át. A mobil telefon viszont elektromágneses hullámokat érzékel, ez teljesen más dolog.
Ettől függetlenül a szakzsargonban az elektromágneses jelek/zajok árnyékolására szolgáló eszközöket (pl mikró) is szokták Faraday ketrecnek hívni. De ettől még teljesen más a két dolog... ezek nem teljesen zárják ki az elektromágneses mezőt, hanem árnyékolnak, méghozzá hullámhossz függően.
A mikró árnyékolását kifejezetten a mikrosütő hullámhosszára lőtték be, ami más mint a mobiltelefon.
Egyébként a fény is kijön a mikróból, holott az is elektromágneses hullám, tehát már itt megdőlt a dolog, nem kell hozzá mobilt berakni. :)
A korábbi válaszokból teljes mértékben összerakható a jelenség.
A A Faraday-kalitka működése valóban egyszerű, egy jó vezetőképességű fémből készített, teljesen zárt "dobozba" az elektromágneses tér nem hatol be. A valóság ennél egy kicsit bonyolultabb: a "teljesen zárt" jellemző általában nem igaz! A mikrohullámú sütőbe az áramnak is be kell jutni, valamint egy szellőztető ventillátor a bent képződő gőzt kihajtja a készülékből a szívó és fúvó szellőzőnyílásokon keresztül.
És az ajtó átlátszó üveglapjának a szigetelését - a vizet rezgető (melegítő) mikrohullám árnyékolására optimalizálták.
Telefon freki 900 MHz hullámhossza: 33 cm
Telefon freki2 1800 MHz hullámhossza: 16 cm
Wifi frekvencia 2400 MHz hullámhossza: 12,5 cm
Mikroh. sütő fr 2500 MHz hullámhossza: 12 cm
Fény frekvencia 513 000 000 MHz hullámhossza: 0,000 058 5 cm
A mikró sárga lámpocskájára számolva.
Nem próbáltam ki wifis telefonnal, hogy a wifivel működik-e a telefon (nincs ilyenem), tévesen saccolni pedig nem akarok. Az árnyékolás mellett szól, hogy szinte azonos a frekvencia, ellene az árnyékolásban lévő tömítetlenségek...
Amúgy a hullámhossz mérés a mikró sütőben egyszerű: kivettem a forgótányért és egy A/4-es papírlapot tettem be úgy, hogy ne mozoghasson. Majdnem egy percig sütögettem vele. A visszaverődések miatt sok zavaró barnulás keletkezik, de jól felismerhető, hogy 6 cm-enként van intenzívebb barnulás. Állóhullám esetén ezeket értelmeztem duzzadóhelynek, így adódott a 12 cm hullámhossz.
A Faraday - kalitka elsősorban elektrosztatikus tér leárnyékolására szolgáll. A statikus tér nem keverendő az elektromágneses hullámokkal.
A mikrósütő esetén a leárnyékolás elektromágneses hullámok ellen védi a külső teret. Az elektromágneses hullámok árnyékolása rendkívül összetett, gondos tervezést igénylő feladat. Különös szerepe van a hullámhossznak (frekvenciától függ), ezért más-más hullámhosszú hullámok más-más módon, ill. más-más paraméterű anyag alkalmazásával oldható meg. Ebből következik, hogy mivel a telefon ill. a mikrohullám más hullámhosszú, ezért az árnyékolás eredménye is más lesz. Vagyis telefon esetén nem megfelelő.
A mobiltelefont pl. leárnyékolhatod úgy, hogy beletekered két kör alufóliába, de ez a megoldás a mikrosütőhöz már nem lenne megfelelő.
érdekes, én leteszteltem, hogy az én mikróm mennyire zár, és a mobilomat nemhogy nem tudtam felhívni, hanem amikor kivettem, hosszú másodpercekig kereste a tornyot.
az én mikrómban tényleg nem volt térerő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!