Miért látunk színeket?
Figyelt kérdés
Én úgy hallottam, hogy azért, mert a bizonyos részecskék minden színt elnyelnek csak azt nem amilyen színű az adott tárgy.2011. márc. 3. 13:46
1/6 A kérdező kommentje:
Pl: a növények zöld színűek azért, mert az alkotó részecskéi csak a zöld színt verik vissza minden más színt elnyelnek.
Ez igaz?
2011. márc. 3. 13:47
2/6 anonim válasza:
Igen, igaz. A fekete minden színt elnyel, és semmitsem ver vissza.
Például ezért melegszik jól a fekete lap, mert minden fényt elnyel.
3/6 anonim válasza:
Ömm... részben igaz, de nem teljesen. van, ami minden színt elnyel és csak azt az egy színt nem, amilyen színű a dolog. a növény nem ilyen, hanem más: van olyan is, amikor a tárgy csak egy színt nyel el (pl. a növények levele a fotoszintézishez csak a piros színt nyeli el), és a tárgy (jelen esetben a növény)az elnyelt szín komplementere lesz (a színkörben az elnyelt színnel szembeni szín, piros-zöld, kék-narancs, lila-sárga, stb...)
4/6 anonim válasza:
Ha elfogadjuk hogy a színspektrum egy folytonos frekvenciamenet, akkor úgy fogalmazzunk inkább, hogy a tárgyak elnyelnek egy bizonyos (vagy akár több, elkülönülő) tartományt ebből a spektrumból. Nincs tehát értelme "egy", "kettő" vagy több színről beszélni.
maci
5/6 anonim válasza:
Itt írtam egy élg hosszú kommentet, amiben benne van a válasz a kérdésedre.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__15..
6. válasz (úgyis ráismersz, nem rövid...) :)
6/6 anonim válasza:
Előfordul olyan is, hogy 2-3, több színt nyel el vagy ver vissza egy tárgy, és a szemed a visszaverődő sok színből rak össze egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!