Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » TÁVCSŐ - szemüvegeseknek...

TÁVCSŐ - szemüvegeseknek figyelni kell, hogy legyen a lencsénél speciális gumi?

Figyelt kérdés

Én nem vagyok szemüveges, viszont akinek venném, az, így nem tudom, hogy bármilyen távcsövet tudnak-e ők is használni?

(Egyiknél láttam, hogy írták, hogy van erre a célra gumi a lencséknél, ezért merült fel bennem, hogy akkor lehet, h nem mindegyik jó?)

Köszi!

2011. márc. 1. 11:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

én szemüveges vagyok (igaz csak d0,75), de nekem eszembe sem jutna szemüveggel használni egy távcsövet. főleg azért nem, mert neki kell támaszani a fejnek és azt egy normál szemüveg keret nem bírja el.

én úgy szoktam használni, hogy a szemüveget feltolom a homlokomra és az okulár "el va állítva" annyira, amennyi kiegyenlíti a szemem hibáját. (én messzire nem látok rendesen)

2011. márc. 1. 11:37
 2/11 A kérdező kommentje:

OK, köszi. :)

Nem tudom, mennyire értesz a távcsövekhez, tudnál tanácsot adni, hogy a 3 közül melyiket vennéd? (Az egyik használt, a 2.-3. új, viszont "gyanúsan olcsó" ahhoz képest, hogy 10x50-es, ill 8x30as, nem?)

[link]

[link]

[link]

2011. márc. 1. 11:47
 3/11 A kérdező kommentje:
Természetesen más tanácsára is kíváncsi vagyok. :)
2011. márc. 1. 11:58
 4/11 anonim ***** válasza:
64%
A szemüvegesek a távcsövet szemüveg nélkül használják. A normális távcsöveken van dioptria állítás, amivel a két szem eltérését lehet állítani. Illetve, bármilyen szemhez be lehet állítani éles képre :)
2011. márc. 1. 12:40
 5/11 A kérdező kommentje:

Amiket belinkeltem, vajon mennyire "normális" távcsövek?

Sajnos én nem értek hozzá, csak annyit tudok, hogy kirándulásokhoz ezek a 10x50-esek jók elvileg - csak félek, nehogy valamilyen kínai piaci gagyi legyen, amit megveszek ajándékba. :)

2011. márc. 1. 13:04
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

A Sotem minőségi távcsöveket csinál, bár nem egy mai darab. A nagyapámnak is ilyen volt, és a mai napig használom, a Jupiter 4 holdját látni vele :)

De a többi is rendesnek néz ki. A Sotem egyetlen baja, hogy gyanítom eléggé régi: én inkább egy újabbat vennék.

2011. márc. 1. 13:16
 7/11 A kérdező kommentje:
:) Köszönöm!
2011. márc. 1. 14:20
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nagyon gyenge vázú, keret nélküli szemüvegem van már 4 éve kb. és minden gond nélkül szemüveggel nézek távcsőbe. Ezt nem szökőévente teszem, hanem hetente, amikor madarászom. A távcsövek többségénél az okulárnál van egy perem műanyagból vagy gumiból, amit a szemüvegesek betolhatnak vagy visszahajthatnak, így a szemük és az okulár közti távolság nagyjából az optimális marad.

Tapasztalatom szerint jó távcsövet csak kipróbálás útján lehet venni. Igaz, nem tudom, milyen komolyak az igények, illetve az alsóbb kategóriás távcsöveket nem is ismerem.

2011. márc. 1. 17:08
 9/11 anonim ***** válasza:
Régen volt Tasco Sonoma 7x50-esem. Egész jó volt a képe, csak sérülékeny volt (le is ejtettem...) és könnyen bepárásodott.
2011. márc. 1. 17:10
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Még annyit, hogy az első szám a nagyítás, a második a kilépő lencse átmérője, tehát a fényerővel van kapcsolatban. A nagyítás nem minden, mert ha túl nagy az objektívhez képest, akkor sötét lesz a kép. Kiránduláshoz az optimális paraméterek: 8x42 (nekem ilyen van), 7x50, 10x50, esetleg 8x30 és a hasonlóak. 10-es nagyítás fölé ne menj, mert be fog remegni a kép, ha kézben tartja a távcsövet. 30-as objektív alá se menj, mert az már tényleg nagyon sötét.
2011. márc. 1. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!