Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehetséges az, hogy a pH...

Lehetséges az, hogy a pH mínusz értéket vegyen fel?

Figyelt kérdés
2011. febr. 25. 20:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
3%

Nem.

A pH a hidroxid-koncentráció 10-es alapú logaritmusának abszolútértéke (amely ugye csak pozitív lehet). Más megfogalmazásban ellentettje, ami viszont már lehetne negatív is, a pH mégsem lehet az.

A hidroxidion-koncentráció ugyanis akkor és csakis akkor lehetne nullánál kisebb, ha az adott vegyületben több a hidroxid, mint maga a vegyület. A szám nulladik hatványa 1. Negatív hatványok abszolútértékei mindig 0 és 1 közötti értéket adnak; pozitív hatványok abszolútértékei 1-nél nagyobbakat. Ha tehát a "vegyület" merő hidroxid, akkor pH-ja nulla. Ha pH-ja nagyobb, mint nulla, az azt jelenti, hogy kevesebb benne a hidroxid, mint ugyanannyi tömény hidroxidban (tehát a hidroxid mellett még valami más is van). Nullánál kisebb pH tehát csak úgy "lehetséges", ha több a hidroxid az adott vegyületben, mint amennyi maga a vegyület. Aki nekem ilyet mutat, azt megdicsérem.

2011. febr. 25. 20:55
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a pH a protonkoncentráció negatív 10-es alapú logaritmusa, ezért minden további nélkül lehetséges (például 10M-os sósavnak -1 a pH-ja).
2011. febr. 25. 20:55
 3/12 anonim ***** válasza:

Itt jegyezném meg, hogy aki nem ért hozzá, az tájékozódjon, mielőtt hülyeségeket ír! Lehet negatív a pH.

[link]

2011. febr. 25. 20:58
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

Az első vagyok.

Bocsánat a tévedésért. Mindenhol hidroxidot írtam oxónium helyett. Régen tanultam én már ezt, és akkoriban is hajlandó voltam őket összekeverni. Tehát a H3O+-ról van szó, azaz az oxóniumról, nem pedig a hidroxidról (OH-). A hidroxid-koncentrációt a pOH mutatja, amelynek értéke megegyezik 14 és a pH különbségével.

2011. febr. 25. 21:01
 5/12 Silber ***** válasza:
57%

Ez már régebben is téma volt. Összefoglalom újra:

Definíció szerint: pH=-lg[H3O+]

Tehát az oxóniumion tízes alapú logaritmusának -1-szerese. Ha kiszámoljuk ennek értékét egy 10M-os sósavra, akkor -1-et kapunk. Viszont ez nem tükrözi a valóságot, márpedig egyetlen dolog miatt: a kémiai egyensúly. Ez nagyon leegyszerűsítve azt foglalja magában, hogy egy zárt rendszer esetén a reakciók nem fognak 100%-ban végrehajtódni (mindíg marad reagens).

Ez a helyzet a savak disszociációja esetén is. Minél töményebb az oldat, annál kevesebb sav fog protont leadni. Így bár számolás alapján lehetséges, de valójában nem értelmezünk negatív pH-t.

2011. febr. 25. 21:26
 6/12 anonim ***** válasza:
Na ez a baj mikor elméleteket állítanak fel és a gyakorlat kimarad! A kémia nem elmélet! Ott vagy előállítok valamit vagy nem mert nem lehet! Egyszerűen nem képződik!
2011. febr. 25. 23:46
 7/12 anonim ***** válasza:
6%
ha leírod egy dogában, hogy a ph skála nem a 0-nál ér véget, akkor a tanár karóval jutalmaz. Hiába, ezt így tanítják mindenhol. Egyetemen is. A skála 0-14-ig terjed.
2011. febr. 26. 00:10
 8/12 anonim ***** válasza:

Viszonylag híg oldatok esetében a pH = -lg[H+] összefüggéssel számolhatunk.

DE! ezt a luxust tömény oldatok, pl 10M sósav esetében nem engedhetjük meg. Ilyen esetekben már hidrogénion-aktivitással kell számolni. pH=-lg(H+)

Tehát a 10 M sósav pH-ja nem -1, ennél valamelyest nagyobb érték.

Ennek ellenére a pH skála nem szigorúan meghatározott skála, így negatív pH is létezhet.

Sőt az is előfordulhat, hogy nem 7 legyen a semleges pH. pl. folyékony NH3-ban nem ennyi.

2011. febr. 26. 09:39
 9/12 anonim ***** válasza:

előző vagyok

Azt még hozzáteszem, hogy negatív pH csak számolással kapható meg, nem igazán mérhető

Már a közismerten erősen savas/lúgos ~1-2 ill ~13-14 -es pH sem mérhető igazán.

2011. febr. 26. 09:43
 10/12 anonim ***** válasza:
Én már láttam negatív pH-t. És nem dolgozatban, vagy a GyK-n.
2011. febr. 26. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!