Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi okozza a frontérzékenység...

Mi okozza a frontérzékenység tüneteit?

Figyelt kérdés

Már sokat gondolkodtam ezen. Sok embernek megfájdul a feje, ha jön pl. egy melegfront. De mitől?

Először a légnyomás megváltozására gondoltam. De akkor nem kellene csomó embernek megfájduljon a feje, ha repülőre ül? (Van egy ilyen ismerősöm, akinek tényleg, de szerintem sokkal többnek kellene a feje hasogasson.) Vagy miért nem nem fájdul meg ugyanakkor a feje, ha felmegy egy hegyre? Sőt, már akkor is, ha egy házban gravitációs szellőző és páraelszívó van, mert ezek is pillanatok alatt légnyomás változást okoznak.

Aztán gondoltam a légköri elektromos tevékenységre. De akkor meg egy vasbeton panelházban nem kellene semmit sem éreznie az illetőnek. És mégis.

Ha a páraszint okozná, akkor a kiteregetett ruhák hatására is hasogatna a feje.

Ha a hőmérséklet változása, akkor meg attól, ha kinyitja a hűtőgépet vagy begyújt a kályhába.

De akkor mitől? Vagy valamit rosszul gondolok?

2011. febr. 20. 09:11
 1/6 anonim ***** válasza:
A repülőben szerintem mesterségesen magasan tartják a nyomást. Különben miért lenne a Hálivúúd-i filmekben, hogy egy kis sérüléstől kirobban az ablak.
2011. febr. 20. 10:38
 2/6 A kérdező kommentje:

A repülőgépeken indulás után _lecsökkentik_ a nyomást. Így csökkentik a szerkezetre ható erőket. Megkérdeztem egyszer a stewie-t, ő azt mondta, hogy az utazási magasság elérésekor a belső nyomás kb. a tengerszint feletti 8000 láb magasságon mérhető nyomásnak felel meg.

Ettől mondjuk még mindig kifelé robban az ablak, mert a röpzi nem 2.5 km hanem kb. 10 km magasan repül.

2011. febr. 20. 11:02
 3/6 anonim ***** válasza:

szerintem maga az alkalmazkodás a korábbi "időjáráshoz"(itt most komplettül értem, nem csak a meleg/hideg esetében, tehát a korábbi környezeti állapothoz, eltérő állapot hirtelen)). mint amikor egy forró levest megeszel, és ráiszod a hideg vizet és a fogad sínyli meg...nagy kontrasztnál tapasztalható ez az effektus. azt pedig ne felejtsd el, hogy minden kapcsolatban van mindennel anyagi szinten. lehet nem külön kéne vizsgálnod a dolgot, hanem egyszerre. lehet azok okozzák a tüneteteket egyszerre, amiket külön-külön elemezel...ha nem, akkor van egy B. verzió is, de arról most nem szólok. :D

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. febr. 20. 11:24
 4/6 anonim ***** válasza:

Ez engem is érdekelne, mert még nem találtam kielégítő választ a kérdésre.

Én hidegfrontra vagyok érzékeny, de oly módon, hogy 2-3 nappal a tartózkodási helyem elérése előtt már tudom, hogy jön. A meteorológiai jelentések alapján ez távolságban kb 150 km-t jelent, vagyis ha egy felénk közelítő hidegfront a Csatorna táján jár, már érzem a hatását. Ez abban nyilvánul meg, hogy ellenállhatatlan bágyadtság tör rám, ami a fejem bizsergésétől az rajtaütésszerű álmosságig terjed.

Ennek mi a magyarázata?

2011. febr. 21. 02:59
 5/6 anonim ***** válasza:
Elírás: nem 150, hanem 1500 km a hatótávolság. :-)
2011. febr. 21. 03:01
 6/6 anonim ***** válasza:

Érzékenység. Nem mindenkinél van ez, mint ahogy nem mindenkinek fájdul meg a feje sem a hangos zenétől, de van akinek igen!

Amúgy anyum mindig remegni kezd és rosszul lesz, ha valahol a világban földrengés van (nagy, 7-8 v afeletti a Richter skála sz.)mondja, hogy valahol földrengés van és basszus, másnap már be is mondják a katasztrófát:O

erre varrj gombot!

2011. febr. 23. 19:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!