Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha kolonizáljuk pl. a Marsot...

Ha kolonizáljuk pl. a Marsot akkor hogy fogunk védekezni a becsapódások ellen hisz ott nincs légkör hogy belépve elégjen?

Figyelt kérdés
2011. febr. 16. 17:47
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

"Másrészt, ha már ott vagyunk, akkor lesz lehetőségünk a kisbolygóövezetből kisbolygókat (pár km) is odairányítani. Azok pedig leginkább CO2-ból és jégből vannak.

Ilyenek mehetnek elvileg a Holdra is, és akkor annak is lesz valamilyen légköre...:"

1. Kisbolygók messze nem CO2-ból és vízjégből állnak. ez csak az egyik alkotórészük, de még csak nem is a legfőbb.

2. Mégis hogyan szeretnéd az adott helyre (Hold, Mars) tuszkolni szegényeket ?

3. Ettől még nem lenne légköre egyiknek sem. Kicsi a gravitációjuk. És pont azért nem lenne, maradna meg a légkör, amiért is nincs légköre. A légkör létezésének feltétele a gravitáció. A Hold is és a Mars is lényegesen kisebb méretűek a Földnél, nem maradna meg a légkör.

4. Ettől még nem oldódna meg a mágneses tér hiányának problémája, a kozmikus sugarak ellen mindenképp alkalmazni kellene valamit.

Szóval, ahogy írták, előbb lesz a tengerek mélyén kolonizáció mint másik égitesten

2011. febr. 17. 10:15
 12/17 anonim ***** válasza:
A Titán még kisebb, mégis van légköre.
2011. febr. 18. 18:08
 13/17 anonim ***** válasza:

A Titán légkörének összetétele teljesen más, és a hőmérséklet is jóval alacsonyabb, mint a Naprendszer belső "vidékein". Szénhidrogének alkotják, Ezeknek a molekula súlya jóval magasabb, kisebb gravitáció is helybe tudja tartani.

maci

2011. febr. 18. 19:43
 14/17 anonim ***** válasza:

"Kisbolygók messze nem CO2-ból és vízjégből állnak. ez csak az egyik alkotórészük, de még csak nem is a legfőbb."

Sokféle van - olyan is, ami jó lenne.

Tuszkolni pedig mind lehet, csak az a kérdés, hogy mikor ér oda a célhoz, meg ugye valahogy célozni is kellene vele. Lehet, hogy a bolygó közelében igazítani is kell a pályán.

"Ettől még nem lenne légköre egyiknek sem."

De, pont ebből lenne a légkör (jó sokára ugyan - de már addig is lehetne élőlényeket telepíteni oda, amelyek bírják ezt. Madarak pl. jól bírják a ritka levegőt is).

Ez még a Holdon is működhetne: úgy tudom, ha légkört tennénk oda, az kb. 100000 évig ott is maradna.

Akkor már csak időnként pótolni kéne, ami megszökik.

2011. febr. 18. 20:44
 15/17 anonim ***** válasza:

hmmmmm...

Azért egy aszteroidát eltéríteni elég komoly lenne. ezek elég nagyok ahhoz hogy csak úgy odébblökdössük. mint egy billiárd golyót. Ahhoz viszont baromi kicsi, hogy számottevően légkör képzésére használhassuk. Aztán nem nagyon van fogalmad a légkör megmaradásáról. Elárulom neked semeddig se marad meg, nem hogy 100ezer évig. Akárhogy is, egyszerűen nem tudnánk folyamatosan pótolni az elszökő légkört. Főleg nem aszteroidákból. És akkor még nem is beszéltünk az árról.... Ez a dolog felejtős, biztos vagyok benne, hogy nagyságrendekkel olcsóbb egy kupolaszerűséget fenntartani és abban korlátozott életkörülményeket megteremteni, mint levegősíteni mondjuk a Holdat. És még mindig nincs megoldva a kozmikus sugárzás problémája, azért afölött nagyon könnyen elsiklottál ... Vagy erre is volna valamiféle zseniális megoldásod ? :)

maci

2011. febr. 18. 21:39
 16/17 anonim ***** válasza:

Ezt nem én találtam ki, olvastam.

Elvileg utána is lehetne számolni, hogy ha olyan sűrű légkört raknál a Holdra, mint most a Földön van, mennyi idő múlva fogyna el. Nem 2 nap alatt, annyira azért nem fürge az oxigén.

A kozmikus sugárzás ellen is véd egy kicsit a légkör (jobban, mintha ott sincs) - de jobb ötletem nem nagyon van, mint a barlang (amit itt említett valaki). Lehetne mondjuk egy szupravezető mágnes a lakókupola körül, de akkor belül nem sok fém lehetne, és így is zavarná az életet.

Ami pedig az aszteroidákat illeti: persze, csodát nem lehetne velük művelni. De a jelenlegi ritka légkört eléggé feldúsítanák ahhoz, hogy ne csak a legprimitívebb élet tudjon megtelepedni. Pont azt hoznák, amire a legjobban szükség van: vizet és CO2-t.

Azért nagyon nem mindegy, hogy a kupola körül csak egy kis zöld penész van, vagy madarak röpködnek.

2011. febr. 19. 01:47
 17/17 anonim ***** válasza:

"Ami pedig az aszteroidákat illeti: persze, csodát nem lehetne velük művelni. De a jelenlegi ritka légkört eléggé feldúsítanák ahhoz, hogy ne csak a legprimitívebb élet tudjon megtelepedni. Pont azt hoznák, amire a legjobban szükség van: vizet és CO2-t."

Ez puszta spekuláció. Mint mondtam az aszteroidák összetétele merőben más, csak nyomokban tartalmaznak vizet széndioxidot. Az üstökösök illetve a kisebb keringő testek ugyan tartalmaz(hat)nak vizet és széndioxidot, de még nekik sem ez a fő összetevőjük. Amúgy is kilométeresnél nagyobb, millió tonnás testeknek az irányított pályára állítása iszonyatosan sok energiát igényelne, ez bőven meghaladná a képességeinket, lehetőségeinket. Egyszerűen nem érné meg olyan mértékben így próbálkozni, ami már valóban érzékelhető, és jelentékeny lenne az esetlegesen kialakuló légkör szempontjából.

A légkör molekulái, atomjai pedig iszonyat gyorsan elhagynák a Marsot, illetve a Holdat. Javasoltam nézd meg mitől is nincs légköre pl a Holdank. Segítek. A felszíni kicsiny szökési sebesség miatt nincs. Ugyanis az alkotó gázok molekuláinak, atomjainak az átlagsebessége nagyobb a szökési sebességnél, ez pedig azt jelenti hogy nagyon-nagyon kicsi része maradna csupán meg légkörként. És hidd el ez a szökés nagyon hamar lejátszódna. Szó sincs, nemhogy 100ezer évekről, de még napokról sem! Ésszerűen pótolni pedig ezt, egész egyszerűen lehetetlen.

maci

2011. febr. 20. 12:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!