Miért romlik el a tea?
Nem a desztvíz a lényeg. Ugyanazért romlik meg, amiért minden megromlik: belemennek a baktériumok és a gombák a levegőből, és elkezdenek benne osztódni. A tömény cukorban és a tömény citromlében nem tudnak osztódni, de a teában már elég híg ahhoz, hogy jól érezzék magukat.
Ha sterilen tartanád az egészet, akkor nem romlana meg talán sosem.
Emellett az oxidáció valóban nem kedvez neki, de nem jelentős probléma a tearomlás során.
Arra gondolt, hogy nem "EL"-romlik a tea, hanem "MEG"-romlik.
A bacik, amiktől megromlik a tea, tulajdonképpen "oldatok" cukorból, fehérjéből és egyéb anyagokból. Ha kívül náluk töményebb oldat van (tiszta kristálycukor, de az igazából ugye száraz is, ahol a baci nem tud megélni, de tegyük fel, hogy egy csepp víz rácsöppen egy zacskó cukorra), akkor a baciban levő víz kiáramlik a baciból a töményebb cukoroldat felé. Így a baci kiszárad és elpusztul. Ennek ellentéte az, mikor desztillált (azaz tényleg csak H2O-t, és semmiféle oldott anyagokat nem tartalmazó) vízbe teszed a bacit. Ilyenkor is a töményebb oldat felé megy a víz, azaz a baci belsejébe, aki ettől egy idő után "kidurran" (ozmózis jelensége miatt). A lényeg, hogy mikor a teába teszed a cukrot, az felhígul annyira, hogy már nem szárítja ki a bacit, sőt, a baci külön örül nei, hogy ennyi ételt teszel elé.
A citromlé önmagában egy erős sav a bacinak, amiben nem tud megélni, mint ahogy te sem tudnál sokáig élni egy medencényi sósavban. Viszont teaként kihígul az is. Így már nem lesz olyan elviselhetetlenül erős sav, már ne öli meg a bacikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!